Ден 39 на протести: Подкрепа от чужбина и подготовка за блокади-изненади

21:36, 16 авг 20 25 3564 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Вече 39 дни гражданското недоволство срещу кабинета и главния прокурор не стихва. Тази вечер в столицата и много градове в страната отново се провеждат протестни шествия с настояване за оставката на правителството и на главния прокурор, въвеждането на електронно дистанционно гласуване и промени в Конституцията.

Велосипедисти и автомобили блокираха пътя от Симитли към граничния пункт "Кулата". Видео от протестната акция беше разпространено в социалните мрежи  от инициаторите на протеста. Шествето бе обявено като "Тур де Боко". От кадрите се виждат трима колоездачи, които се движат спокойно по средата на едното платно, а автомобилите ги задминават. 

Около 21.00 часа на разклона край Симитли, където се обединяват двата потока на пътуващите от Кулата и Банско, те направиха опит да блокират движението, но не бяха спрени от органите на реда.

И тази вечер недоволни протестиращи в столицата се събраха в т.нар. "Триъгълник на властта", за да заявят неудовлетворението си от управляващите, а след това по традиция се насочиха към пл. "Орлов мост". Малко след началото на демонстрациите от протеста беше изведена жена, която викаше към протестиращите, че са платени. Те пък я обявиха за провокатор.

За поредна вечер участие в протеста взе отец Дионисиий, който бе освободен като предстоятел на патриаршеския храм "Св. Александър Невски" заради зарята навръх Великден през 2016 г. Пред събралото се множество той отговори задочно на вчерашното слово на пловдивския митрополит Николай в защита на управлението на Бойко Борисов. "Слушам как за православната българска църква последните 10 години били най-светлите. На българската църква най-светлите години не са онези, които са с прожектори в храмовете, а със светлина в сърцата. Тези ваши сърца ще променят страната", каза Дионисий. 

"Днес тук е новата Шипка. Ние ще я отбраним и ще вървим напред, незаивисмо от цената", заяви заяви от трибуната на протеста директор на Институт за изследване на изкуствата проф. д-р Емануел Мутафов. Той писа "среден" 3 на "новия макиавели от Банкя" за четене на непознат текст.

Блокадите остават една от най-ярките форми на протест срещу управляващите. В столицата затворените кръстовища са три - на "Орлов мост", при Ректората на Софийския университет и при площад “Независимост“. Във Варна през изминалата нощ протестиращите освободиха едно от двете блокирани кръстовища - на бул. "Мария Луиза" и ул. "Шипка", така към този час затворен оства само районът пред сградата на Общината.

От утре протестиращите се канят да променят тактиката си и вместо да блокират кръстовища започват да блокират институциите с изненадващи акции. Очаква се блокадите-изненади да започнат още в ранните часове на деня.

Трети ден продължава т.нар. "Поход на свободата" от Свиленград към София. Участниците в него ще извървят 330 километра пеша, за да донесат на пл. "Орлов мост"  парче метална релса и камуни от плажа край парк "Росенец".

Протестите получават широка подкрепа и зад граница. Тази вечер българи от 20 града в различни части на света се включиха антиправителствени демонстрации. Акции се проведоха в  Париж, Виена, Осло, Лондон, Хамбург, Амстердам, Бостън, Мадрид, Берлин, Монреал и др. 

Движението "Не сте сами" пък изрази солидарност с демонстрациите в България и изпрати послание за единство под формата на видеоклип. В него българите извън страната благодарят на протестиращите, че са надигнали глас срещу престъпниците, които от десетилетия рушат опорите на държавността и демократичното управление в България.

"Вашият протест показва, че българският дух не се прекланя пред самозвани управленци и самозабравили се олигарси. Вие ни вдъхнахте надежда и показахте на света, че българите имаме право да сме свободни, че заслужаваме справедливост, и изискваме върховенство на закона.

Всеки един от нас носи България в сърцето си, без значение къде се намира. Това не е тяхната България, в която властват безсилието, разединението и полицейското насилие, а нашата: България на единството, взаимното уважение и равенството пред закона. Заедно ще успеем да се преборим за тази България", заявяват те във видеото.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама