Съдия Тодорова: Борисов се страхува от прокуратурата

18:12, 16 авг 20 25 2806 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Така направеното предложение на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за реформа на съдебната власт в частта му за главния прокурор издава страх. Това заяви в ефира на bTV съдия Мирослава Тодорова, бивш председател на Съюза на съдиите в България.

По думите ѝ конституционната аритметика, която ни предложи министър-председателят не е удовлетворяваща. Макар че се заявява, че тя съответства на предложенията на Венецианската комисия. Те не съответстват, защото и да бъде прието изменението - съдиите, избрани от съдии пак ще бъдат малцинство, защото плюс двамата "големи", парламентарната квота ще има превес с един съдия. 

Венецианската комисия коментира идеята за нова Конституция на България

„Политическата класа винаги е имала превес във ВСС, всички проблеми на политическата класа вече са част от съдебната власт“, допълни тя. 

Според нея добрата новина е, че темата за съдебната реформа е поставена на дневен ред и не позволява отстъпление

Според нея мандатът на главния прокурор може да бъде намален от 7 на 5 години и от обикновено Народно събрание, но изрази мнение, че мандатите на председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд не бива да бъдат променяни. "Мандатите не са случайно избрани числа. Това е т.нар. противодействие и противотежест", обобщи Мирослава Тодорова.

Тя уточни, че съдиите не трябва да взимат страна относно антиправителствените протести, защото те са в ролята на арбитри и не трябва да се компрометират.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама