ГЕРБ депозира нова Конституция, която премахва Великото народно събрание

14:34, 17 авг 20 / Политика 25 3534 Шрифт:
Автор:

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова депозира в деловодството на Народното събрание проект за нова Конституция на Република България. Документът е изпратен до председателите на всички парламентарни групи в 44-тото Народно събрание и депутатите, нечленуващи в парламентарни групи.

От партията поканиха на разговори и консултации по представения проект всички парламентарни групи с цел да бъде постигнато широко съгласие между народните представители за свикване на Велико народно събрание.

Ликвидиране на Великото народно събрание и прехвърлянето на правомощията му на обикновеното Народно събрание е най-голямата изненада в проекта за нова Конституция.  

Въпреки неговата заявка, че всеки гражданин ще може да сезира Конституционния съд, в крайна сметка индивидуалната конституционна жалба не е въведена.

По-рано през деня премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов анонсира във "Фейсбук" депозирането на новата Конституция.

Той разпореди на председателите на парламента Цвета Караянчева и на ПГ на управляващата партия Даниела Дариткова да проведат разговори с всички парламентарни групи, за да съберат нужните 120 депутатски подписа за стартиране на процедурата. 

TOPNOVINI.BG припомня, че искането за свикване на Велико народно събрание трябва да бъде внесено от поне 121 депутати. След това, в срок от 2 до 5 месеца то се разглежда от действащите депутати и се подкрепя със 160 гласа "За".

"Имаме слабо управление, слаб парламент, слабо президенство. Можем да избегнем катастрофата в държавата с Велико Народно събрание. Затова говорете с всички партии, за да може да внесем предложенията за ВНС на 2 септември, когато Народното събрание започва работа", заяви Борисов.

Той отбеляза, че ще бъде направено всичко от сегашния кабинет, за да бъде осъществено машинното гласуване. "Възлагам на Томислав Дончев в Изборния кодекс да се запише, че машините могат да бъдат наемани, закупувани, как и кой ще ги достави, да има и хартиено гласуване – ако някой чисто умишлено повреди машина, да не се спира вота", допълни премиерът. 

Борисов допълни, че ще разпореди на финансовия министър Кирил Ананиев да се купи нова сграда на Централната избирателна комисия. Досега членовете на ЦИК използваха административната сграда на парламента, в която от септември депутатите ще започнат работа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама