„Хора и улици“: Мрачният подлез, който светна

09:00, 18 авг 20 / София 25 5062 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

До скоро подлезът на Централната жп гара на София не можеше да се похвали с особено добра репутация, вид или мирис. Но това беше до миналия месец. Този август - 126 години след откриването на гарата и 46 години след построяването на новата, няколко български професионални артисти наситиха с цвят и послания подземното място.


Снимка: Facebook / Graff Express Festival

Именно подлезът на централната столична гара бе във фокуса на първото издание на фестивала GRAFF EXPRESS. Графити артистите работиха по обща концептуална творба, интерпретираща мястото като кръстопът на хора и съдби и столицата като гостоприемен мултикултурен град. Те пресъздадоха своята представа за темите, които вълнуват обикновения човек – забързаното ежедневие, мултикултурното богатство на района и кръстопътното значение на локацията.

С произведението си художниците изпращат посланието за толерантност във взаимоотношенията и съжителството, за да може чрез езика на изкуството София да се утвърди като град на толерантността. Идеята е с цветните графити да си отиде сивото усещане на това и без това компроментирано място, тъй като съвременният стенопис има силата да вдъхва нов живот и красота.


Снимка: Facebook / Graff Express Festival

Проектът се финансира по програма „Европа“ на Столична община, в чиято дългосрочна програма присъства проектът „София – град на Толерантността и Мъдростта“. „София е град на мъдростта, разбирателството и толерантността и тези ценности са много важна част от нашата духовност - напомнящи за нашите ценности на хармоничното съжителство. Ценности, които още преди 1700 години бяха прогласени в прочутия Едикт на толерантността“, казва преди време зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов. Кметът Йорданка Фандъкова също нееднократно е споделяла мнението си, че столицата е място на толерантността и трябва да продължи да бъде такова.


Снимка: Facebook / Graff Express Festival

За много софиянци подлезът на централната гара винаги е бил мрачно и сиво място – място на разруха, бездомници и кражби, което би било добре да избягваш, ако можеш. Хубавото обаче е, че младите артисти ни напомниха, че именно то е Вратата към София и лицето, което виждат туристи, гости и жители на града ни, пристигащи в столицата или просто гонещи метрото. И не може то да прилича на катакомби.


Facebook / Graff Express Festival

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: „Орлов мост“ – символ на мечтата на българите за по-добри дни

„Хора и улици“: Сградата на парламента, която отива в историята

„Хора и улици“: Първият аквапарк в София… не е този във „Възраждане“

„Хора и улици“: По следите на важните дати

„Хора и улици“: Кметът, при когото улиците бяха чисти, а градският транспорт - редовен

„Хора и улици“: Какво е общото между Ами Буе, Фритьоф Нансен и Васил Левски?

„Хора и улици“: Частно парти в градския транспорт? – Срещу 200 лв. на час

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама