Конгресът на демократите в САЩ: Байдън ще опита да обедини партията, преди да атакува Тръмп

14:14, 17 авг 20 / Свят 25 1924 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Представящият се като обединител Джо Байдън ще бъде официално посочен за кандидат срещу Доналд Тръмп на необичаен конгрес на Демократическата партия, който започва от днес изцяло онлайн. Организацията му, като тази на цялата президентска предизборна кампания в САЩ, беше объркана от пандемията от COVID-19.

Няма да я има атмосферата на традиционни конгреси на репуликанците и демократите: политически тържествени събрания, които на всеки четири години дават официалното начало на предизборната кампания и привличат надъхани членове на двете партии.

За пръв път в историята демократите обявиха в началото на месеца, че заради влошаването на пандемията от коронавируса никой от говорителите няма да участва физически на конгреса, който протича от днес до 20 август в Милуоки, в ключовия щат Уисконсин.

Това е тежък удар за града на брега на езерото Мичиган, който от месеци се готвеше да приеме събитието.

В петък вечерта тротоарите около конгресния център бяха почти пусти. "Мислех, че това ще е нещо хубаво за града, защото щеше да докара много пари", каза 40-годишният Дан, който предпочита да не съобщава фамилното си име. "Цялата година върви на зле", въздъхна той под маската си.

Виртуални или не, конгресите обаче обещават и тази година да ускорят темпото на кампанията. В последната вечер в четвъртък Джо Байдън ще обяви визията си за обединяване на САЩ, за да излязат американците от постоянния хаос и криза, обявиха демократите.

Политическият ветеран, който бе сенатор над 35 години, тогава ще приеме номинацията си за кандидат срещу Доналд Тръмп на вота на 3 ноември.

Речта си на наскоро номинираната кандидатка за вицепрезидент Камала Харис също ще бъде силно очаквана в сряда. Тази сенаторка и бивша прокурорка е дъщеря на имигранти от Ямайка и Индия. Тя е първият избран от голяма партия цветнокож кандидат от южноазиатски произход.

77-годишният Джо Байдън и 55-годишната Камала Харис ще говорят от Уилмингтън, щата Делауер, където живее бившият вицепрезидент на Барак Обама. Като знак на голямата им популярност сред демократите семейство Обама ще са водещи участници заедно със семейство Байдън.

Бившата първа дама ще даде начало на участието на известните лица довечера след заседания онлайн на различни групи демократически избиратели, които започват сутринта (17 ч. по Гринуич). Важните речи ще се редуват с концерти вечерта (от 1 ч. до 3 ч. сутринта по Гринуич). Водещ говорител утре вечер ще е 69-годишната преподавателка Джил Байдън, съпруга на кандидата за президент, която активно участва в кампанията му, пише Дневник.

За да избегне дълбоките разделения, които партията преживя през 2016 г. между поддръжниците на Хилъри Клинтън и на Бърни Сандърс, Джо Байдън призова прогресистите да сътрудничат за партийната програма. Независимият сенатор Бърни Сандърс, който беше основен съперник на Джо Байдън в първичните избори, ще произнесе реч довечера, а на младата звезда на Конгреса Александра Окадио- Кортес се дава... една минута за изказване утре.

Джо Байдън принадлежи към умереното крило, но според Барак Обама се явява с най-прогресивната програма в историята на президентските избори в САЩ. Сред говорителите ще бъдат още бившият президент Бил Клинтън утре и Хилъри Клинтън в сряда. Днес думата ще вземе и един републиканец, представител на избягващите Доналд Тръмп консерватори: бившият губернатор на Охайо Джон Кейсик.

Демократите не са избрали Уисконсин случайно. През 2016 г. Доналд Тръмп изненадващо спечели този щат с малка преднина, което заедно с подобни минимални победи в щатите от Средния запад му отвори вратите на Белия дом.

Много демократи от Уисконсин тогава изразиха съжаление, че Хилъри Клинтън не се е появила там на митинг след партийния конгрес. Този път демократите си поставят за цел да мобилизират чернокожите избиратели в Милуоки, сред които въздържалите се да гласуват за Хилъри Клинтън бяха много повече, отколкото за Барак Обама, а също да спечелят обратно земеделците и да привлекат жителите на предградията.

Обаче Доналд Тръмп се възползва от съобщението, че конгресът ще е изцяло виртуален, за да заяви, че демократите "за пореден път пренебрегват прекрасните хора от Уисконсин". Като очевидна подигравка и без да се съобразява с пандемията, президентът републиканец обяви, че днес ще изнесе реч в Ошкош, на север от Милуоки.

Темата на речта му е "Провалите на Джо Байдън в заетостта и икономиката". Не се очаква и Доналд Тръмп да присъства физически на конгреса на Републиканската партия от 24 до 27 август. Той ще произнесе речта за официално приемане на партийната номинация за кандидат-президент от друго място, което още не е определено.

Междувременно 58% от регистрираните избиратели, които подкрепят Джо Байдън за изборите през 2020 г., казват, че гласът им е повече срещу президента Доналд Тръмп, отколкото в полза на Байдън, сочат резултатите от анкета на „Уол Стрит джърнъл“.

От кампанията на Тръмп отдавна настояват, че привържениците на президента са далеч по-ентусиазирани от тези на Байдън и това ще се отрази в по-висока избирателна активност по време на изборите. 

Като цяло Байдън поддържа средно 8 процента преднина в националните проучвания, включително 50-41% преднина в проучванията на „Уол Стрит джърнъл“ / Ен Би Си Нюз, пише БГНЕС.

32% от анкетираните са заявили, че имат положително мнение за кандидата за вицепрезидент на Джо Байдън, сенатор Камала Харис, докато 35% са отговорили, че гледали негативно на нея.

Анкетата показва, че Харис е по-популярна сред жените и не-белите избиратели. 45% от двете групи заявиха, че гледат на сенатора положително, докато при мъжете и белите избиратели има по-малка вероятност да имат положително мнение за Харис - съответно 32% и 36%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама