На 2 септември ще се разбере дали ще има оставка

11:54, 18 авг 20 / Политика 25 2107 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

На 2 септември ще разберем дали ще има 120 подписа в подкрепа на предложението на ГЕРБ и ако да, още тогава има готовност за оставка.Това каза пред bTV вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

"Години наред се дебатира необходимостта от свикване на Велико народно събрание, но никой не го е направил, включително редица политически партии са изнасяли и предизборните си кампании на това. Ние го направихме", заяви Захариева и призова да се чете предложението на ГЕРБ.

"Нека политическите партии, които се заявяват за съществени реформи да обяснят на хората защо, когато се предлага възможност за наистина съществени реформи, са против това. Тази Конституция, няма да се приеме, проектът е просто  за свикване на ВНС", каза още Захариева.

В момента в Изборния кодекс няма правила за избиране на Велико народно събрание.Тя подчерта, че предложението за намаляване на броя на депутатите на 120 подлежи на гласуване.

Относно снощния коментар на президента Румен Радев от Варна, който нарече министър-председателя „абсолютно невнятен” и заяви, че оставката трябва да е незабавна и безусловна, вицепремиерът посочи, че президентът не се държи като президент, а като опозиционен лидер.

"Конституцията се е писала от екип на ГЕРБ. Участие има и правосъдният министър Данаил Кирилов и други юристи.Според нея една от основните причини да се даде вчера публичност на проекта е, за да се сложи край на спекулациите, че ГЕРБ печели време.

Захариева смята, че народните представители не трябва да са 240, но трябва да са повече от 120. "Трябва да престанем с анонимните депутати, трябват по-ярки личности. И аз не знам имената на всички народни представители от ГЕРБ", коментира тя.

Вицепремиерът по правосъдната реформа каза, че вижда много грешки в новата Конституция, освен описанието на стария герб на България, преписано от конституцията от 1997 г. "Има грешки в новата конституция, видях и много повече от тези, които се забелязаха в публичното пространство, но те ще се изчистят", коментира тя. 

Според Захариева обаче не е техническа грешка формулировката "Съдебен съвет на прокурорите", защото "прокуратурата е част от съдебната система". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама