„Тренд“: ГЕРБ остава първа политическа сила

09:58, 18 авг 20 / Общество 25 1241 Шрифт:
Антония Руменова

Пет сигурни партии в следващото Народно събрание и 2 с реални шансове за представителство. Подкрепата към ГЕРБ намалява, но остава първа политическа сила с минимална преднина пред БСП. Това показва последното проучване на „Тренд“.

Резултатите показват още, че 60% от българите подкрепят протестите. 39% остават скептични, че протестите ще доведат до оставка на правителството. 31% са тези, които не подкрепят протестите.

Снимка: Тренд

Проучването през август отчита спад в положителните оценки за работата както на парламента, така и на правителството. 23% заявяват подкрепа към работата на кабинета. Президентът също регистрира спад в сравнение с месец юли, но разликата е по-скоро минимална.

Отчита се сериозна динамика при индикатора за необходимост от предсрочен вот. През август 46% от всички запитани смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37% са на обратното мнение.

Проучването за август регистрира ерозия в подкрепата към ГЕРБ (24.2% сред гласуващите), въпреки че основната управляваща партия запазва първото си място, макар и с минимална преднина пред основния си опонент в лицето на БСП (22.9% сред гласуващите).

Снимка: Тренд

Ръст се отчита при партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която събира подкрепа от 14.9% от гласуващите. Това отрежда стабилното трето място на формацията на сериозна дистанция от втората политическа сила, но и с комфортна преднина пред четвъртия.

Демократична България е другият печеливш от протестите с 10.1% подкрепа сред гласуващите, като вече дели четвъртото място с ДПС (9.8% сред гласуващите). А евентуалната нова формация на Мая Манолова (4.4% сред гласуващите) и Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ - 4.1 % сред гласуващите) изглеждат с реални шансове за представителство в следващото Народно събрание.

Снимка: Тренд

Проучването на „Тренд“ е направено по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните партии и институции. Проучването е реализирано в периода между 3 и 10 август 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1010 души на възраст 18+.

„Галъп“: 7 формации влизат в следващия парламент

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама