ЦИК: Обсъждаме и машинното гласуване

09:55, 18 авг 20 25 1552 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Централната избирателна комисия (ЦИК), като правоприлагащ орган, ще изпълни закона такъв, какъвто е към момента на насрочване на изборите. И към момента ЦИК работи по организацията и подготовката на изборите през 2021 година - за народни представители и президент. Наред с всички актуални въпроси, обсъждаме и машинното гласуване, за да осигурим нормално протичане на вота", заяви пред БНТ Александър Андреев - говорител на ЦИК.

Той припомни, че на евроизборите през 2019 г. е имало машинен вот в 3 000 секции с машините, взети под наем.

Протестиращи блокираха сградата на ЦИК

"ЦИК подготвя техническото задание, за да се подготви поръчка. Това е свързано с процеса, обявен преди март месец, за промени в изборното законодателство. Беше създадена работна група, която трябваше да внесе промени. Независимо от това, ние имаме готовност в момента, в който има ясна правна рамка, която да ни позволи да започнем ефективна подготовка на изборите, да го направим. Дали ще бъдат купени или наети машините е въпрос, който ще бъде преценен с оглед законодателната рамка към конкретния момент", обясни Андреев.

По думите му към момента няма осигурено финансиране за закупуване на необходимата техника, но добави, че "винаги е имало уверението от страната на държавата, че ще бъде осигурено финансирането тогава, когато е необходимо".

"Изборите са държавна политика и оттук нататък държавата трябва да прецени дали ще бъде въведено трайно машинното гласуване във всички секции, така както е разписано към момента, или това изменение на законодателството в момента се подготвя или внася ще доведе до различна система на гласуване, която може да бъде смесена - хартия и машини, или машинно и електронно. Тоест, имаме различни възможности и те трябва да бъдат преценени с оглед на целите", добави говорителят на ЦИК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама