700 български прокурори и следователи се събират на Национално съвещание

13:07, 18 авг 20 25 1497 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Повече от 700 прокурори и следователи от цялата страна се събират на Национално съвещание в понеделник, съобщава Нова телевизия.

Темата на заседанието е „Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз”.

Форумът ще е открит за медиите.

Процедурата по член 7 цели да защити европейските ценности като свобода, демокрация, равенство, зачитане на човешкото достойнство и правата на човека, както и върховенството на закона и е въведена с Договора от Амстердам от 1997 г, пише "Дневник".

Тя предвижда два механизма на действие. Първият е превантивен и се прилага, когато съществува ясен риск от нарушаване на европейските ценности, а вторият е свързан с налагането на санкции, когато вече е възникнало нарушение. Евентуалните санкции не са ясно дефинирани в европейските договори, но могат да включват отнемането от страната нарушителка на правото да гласува в Съвета и Европейския съвет.

И при двата механизма крайното решение се взема от представителите на държавите - членки в съвета. При превантивния механизъм е необходимо 4/5 от страните да гласуват в подкрепа на решение за наличие на риск, а установяването на съществуването на нарушение изисква единодушие между държавните ръководители. И в двата случая засегнатата страна членка не участва в гласуването.

Всеки гражданин ще може да сезира Европейската прокуратура

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама