Калфин: И при Борисов, и при Лукашенко има граничещи с паниката реакции

11:57, 18 авг 20 / Политика 25 1584 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Трайното решение на ситуацията в Беларус може да бъде решено отвътре. Стига хората да имат възможност за честна и свободна форма за изразяване на волята. Това каза в ефира на БНР Ивайло Калфин бивш вицепремиер, бивш външен и социален министър, ексевродепутат.

По думите му Русия е особено внимателна към това, което се случва в съседните ѝ страни, и ролята ѝ няма да е пасивна

Срещата на високо равнище в ЕС ще излезе със становище. Тежко и силно ще прозвучи европейската позиция. По повод допълнителните санкции няма единодушие... Не трябва да надценяваме ролята на Европейския съюз, той няма да реши проблемите на Беларус, но е важно да излезе с позиция“.

Калфин каза още, че: „Общо между България и Беларус е търсенето на различни видове инструменти за отклоняване на вниманието и на политическия процес от страна на управляващите... В България и в Беларус позицията е една и съща - недоверие в изборите и в управлението... И при Борисов, и при Лукашенко виждаме граничещи с паниката политически реакции“. 

Според него темата за бедността и за неравенството в обществото трябва да е с по-голям приоритет:  

"Решението на правителството за линията на бедност да се определя не от обективни показатели, а от състоянието и възможностите на бюджета е перверзия по отношение на социалната политика, при положение че има методики в ЕС, по които се определя кой е беден“. 

Калфин подчерта, че „предложенията за нова Конституция са политически процес, който няма аргументи, а юридически са изключително уязвими“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама