Ябълките – кога са полезни и кога опасни

19:40, 18 авг 20 / Любопитно 25 1710 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Ябълка със среден размер е еквивалентна на изядено парче хляб с дебелина от 1,5 сантиметра, така че прекомерната консумация на този плод е опасна за хора със затлъстяване и захарен диабет. На здравите хора се препоръчват два до четири плода на ден след основното хранене, което ще помогне да се избегнат кислородният глад и някои проблеми със сърдечно-съдовата система, казаха диетолози и ендокринолози пред РИА Новости, пише БГНЕС.

"Най-голямото предимство на ябълките е, че този плод държи рекорда по съдържание на желязо. А желязото е необходимо за образуването на достатъчен брой червени кръвни телца – те доставят кислород, подхранващ органите и тъканите. Така че консумацията на ябълки косвено предотвратява кислородния глад. Това е много важно за хора, страдащи от бронхопулмонални и сърдечно-съдови заболявания“, каза ендокринологът, кандидат на медицинските науки Залина Гусова.

Много полезна, според ендокринолога, е ябълковата кора, съдържаща фитохимикали, които имат противовъзпалително действие. Тя съдържа и пектин, който помага за подобряване на храносмилането. Освен това микроелементите и витамините, „доставяни“ от ябълките, спомагат за поддържането на кожата, ноктите и косата в добро състояние.

"Семената на този плод съдържат голямо количество йод. Въпреки това те съдържат и циановодородна киселина. Смята се, че повече от три или четири семена на ден не трябва да се консумират", каза Гусова.
 
Всъщност ябълките са доста висококалорични храна, тъй като съдържат фруктоза, която, преминавайки през черния дроб, се превръща в захароза. Така че, излишната консумация на ябълки е нежелателна за хората с диабет и затлъстяване ", каза експертът.

Тези, които не обичат цели ябълки, трябва да изберат ябълковото пюре. Много полезни, според Гусова, са печените ябълки с вече разрушени фибри - в тази форма те не причиняват обостряне на хроничния гастрит.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама