Поглед назад: Петрова Нива и Илинденско-Преображенското въстание

07:30, 19 авг 20 / Поглед назад 25 5832 Шрифт:
Автор:

Всяка година през месец август в местността „Петрова нива“ в община Малко Търново се провежда Национален възпоменателен събор по повод годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Той е под почетния патронаж на президента Румен Радев.

Организатори на събитието са Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества в Бургас.

На 29 юни 1903 година в местността „Пéтрова нива“ се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници.

За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов.

Снимка: Уикипедия

Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне. За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република.

Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

През 1958 година по инициатива на Тракийските дружества в България на поляната на конгреса е построен паметник. Зад него е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов.

Паметникът на Петрова нива, снимка: БГНЕС

През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция с експонати от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

Снимка: БГНЕС

„Ясен месец“ – химнът на Странджа

Всяка година Съборът на Петрова нива е огласян от химна на Странджа - "Ясен месец". Песента описва кървавата драма в село Сърмашик, днес Бръшлян, през 1903 година.   След предателство, четата на тракийския войвода Пано Ангелов е обградена от редовна турска войска. Почти всички четници са избити, както и самият Пано Ангелов. След това тялото му е изложено в конака в Малко Търново за назидание.

Героят не остава забравен, а геройството му, както и това на всички борци за свободата на Одринско и Странджанско, остават в историята чрез песента "Ясен месец". Текстът е дело на друг тракийски революционер – Яни Попов, а въздействащото изпълнение е на Сава Попсавов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама