Учени от БАН настояват да се върне дарението направено от Делян Пеевски

16:45, 18 авг 20 25 2150 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Съдбата на тези хора (управляващите - бел.ред.) би трябвало да бъде доживотен курс по английски език с отсъствие от политиката. Това обяви проф. д-р Емануел Мутафов от Българската академия на науките на брифинг във връзка с отвореното писмо, с което преди седмица учени и специалисти от БАН поискаха оставката на кабинета, пише Дневник.

"Повече не може така!": И учени от БАН призоваха за оставка на правителството

Подписалите се под писмото вече са над 250, казаха учените, които говориха остро за проблемите в държавата и посочиха, че не ангажират академията с изказванията си. Те изтъкнаха, че вече не може да се говори на високопарен академичен език, а ситуацията в страната е такава, че повече не може да се продължава по обичайния начин.

"Управляващите се опитват да направят това, което се нарича първа копка на черна дупка. Но тази черна дупка ще засмуче тях и те ще изтекат в канализацията на историята", заяви гл. ас. Георги Латев.

"За една кола, която е излязла от пътя и се движи към пропастта, не важи Законът за движение по пътищата, важи законът за гравитацията. И една джипка от много вече дълго време лети надолу. Тази джипка трябва най-после да катастрофира", смята той.

"Този тип управление разгражда държавността", заяви проф. Лъчезар Аврамов от БАН и посочи - разгражда я политически, икономически, научно и културно. "И повече така не може да се продължава. Ние живеем в една държава, в която под вида на демокрация едно лице може да замахне с пръст и да изхвърли председателя на Народното събрание и след това на негово място може да сложи друго лице, към което не изпитва никакво уважение и го показва", заяви той.

Снимка: БГНЕС

Колегата му гл. ас. Георги Латев посочи, че вчера, докато премиерът даваше изявление пред медиите, до него седеше председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която бе обидена в един от изтеклите записи, за които се твърди, че са на Бойко Борисов.

"Най-високият пост в държавата на законодателната власт г-жа Караянчева, човекът, отговорен за коването на хубавите, правилните, точните закони, е сведен до нула. Ако малко повече достойнство имаше тази жена, досега щеше да си е подала оставката", заяви Латев.

"Ние оставихме хора, произлизащи от силовите групировки на страната, още в началото на 90-те години да превземат държавата - хората с най-нисък интелектуален статус са на върха, на амвона на държавата и оттам четат морал на обикновените граждани. Това е недопустимо", каза още ученият.

"Съдбата на тези хора би трябвало да бъде доживотен курс по английски език с отсъствие от политиката", смята проф. Емануел Мутафов. Той коментира вчерашния инцидент на кръстовището на Румънското посолство, като заяви, че осъжда всякаква форма на насилие, и призова столичната полиция "най-после да влезе в ролята си и да превантира сблъсъците". Той добави, че когато един протест не може да бъде решен с мирни средства, той се решава с криза.

"Надявам се кризата скоро да приключи и това да се случи с оставка", каза още Мутафов.

Учените обявиха и че ще настояват БАН да върне дарените от депутата от ДПС Делян Певски близо 50 хил. лева за изследвания за коронавируса, и посочиха, че ако това не стане, ще инициират тегленето на потребителски кредит и ще върнат парите. "Този човек, който на два пъти скандализира обществото на органично, на клетъчно, на митохондриално и цитоплазмено ниво. Той изкара на улицата хората, а ние приехме от тази корпулентна и одиозна фигура пари", заяви ас. д-р Георги Латев.

Учените призоваха образованието и високата квалификация да станат основа във всички сегменти на държавата, най-вече в политиката.

"Да си министър, да си председател на Народното събрание, изобщо да заемаш такава отговорна длъжност е много важно, много трудно и много отговорно. И този, който предлага и избира просто така хора - безотговорно, и този, който приема тази позиция също толкова безотговорно, по някакъв начин на тези хора трябва да им се покаже, че това не е начинът, по който се управлява държава. Не е възможно толкова безотговорни хора нас да ни управляват", заяви д-р Росица Николова.

"Не може една секретарка, просто защото е посочена от някого, да заема пост на министър на туризма, без да може да насрича един текст на английски език. Това трябва да приключи, защото ни тегли на дъното", каза от своя страна проф. Мутафов.

В коментар за предложението на управляващите за нова конституция и свикване на Велико народно събрание учените видяха опит за удържане на властта. "Белите птици на протеста изплашиха плашилото, а плашилото започна да пише нов закон за летене на птиците", обобщи гл. ас. Латев.

Според учените средствата в държавата се разпределят на хвърчащо листче, а "така повече не може". Те призоваха не само за оставки на премиера и главния прокурор, но и за въвеждане на отчетност на главния прокурор, а към колегите си от БАН се обърнаха с призив да подпишат отвореното писмо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама