Важното за теб: Йордан Йовчев - 24 години елитен спорт

10:00, 20 авг 20 / Важното за теб с Ники Кънчев 25 5261 Шрифт:
Любомира Николова

Следващият ни гост в поредицата "Важното за теб с Ники Кънчев" е Олимпийският и Световен шампион по гимнастика Йордан Йовчев.

За любовта му към спорта, в часност - спортната гимнастика, мотивацията и успехите, какво е да чуеш българския химн на подиума ще разберете във видеото:

Иван Славчев е видял, че Йордан Йовчев има качествата на спортист още докато е бил малко дете.

„От всеки един съм взел максимума. Имахме доста конкуренция. Много са факторите, които са ме накарали да давам всичко от себе си в тази посока – да бъде успешен специално в спорта", каза Йовчев.

Каква е тайната на Световния и Олимпийския успех?

"Когато съм се движил между големи спортисти, които са ме мотивирали. Едно време имахме кумири, на които искахме да приличаме“, заяви Йовчев и сподели, че се е възхищавал на Виталий Щербо и Алексей Немов.

„Жаждата за успех те мотивира“.

Учил се е от руската школа и винаги е искал да бъде като тях.

Какво го е правило истински щастлив – да получи медал или да чуе химна на подиума?

"Удовлетвореност от всичко. Отговорност към държавата, треньорите и семейството. Когато развееш българският флаг означава, че не си случаен", споделя Йовчев.

Коя е подходящата възраст да започнат децата да тренират спортна гимнастика?

"Когато са адекватни и могат да реагират на команди. Около 4 и нагоре, но има и много талантливи деца, които започват да тренират късно на около 10 години и наваксват", споделя треньорът по спортна гимнастика.

Какво печели едно дете от гимнастиката?

Дава му себеоценка, сила, координация. По думите на гимнастика, хората които се занимават с този спорт са много обективни – обрани хора, които са дали много усилия.

Кои са най-големите успехи на Йордан Йовчев?

"Второ място Олимпийски игри – сребърен медал ми е най-високото постижение. Световен шампион съм ставал 4 пъти. Ако си първи е съвсем различно", заяви той.

Какво е важното за него?

Да участваме на Олимпийските игри, когато и да са те, с един силен отбор. Да имаме поводи за гордост. Българската спортна гимнастика да пребъде в лицето на Дейвид Хъдълстоун.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама