"Осемте джуджета" 4: Как се краде бизнес за милиони с помощта на МВР и прокуратурата

09:56, 20 авг 20 25 8064 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Антикорупционният фонд публикува четвърта и последна част на "Осемте джуджета" - една история, в която се разказва как се краде у нас бизнес за милиони със съдействието на МВР и прокуратурата, съобщи mediapool.bg.

В последната част на този разказ на прокурорското "вълшебно килимче" на бившия следовател Петър Петров, известен като Петьо Еврото се появява и един подпис на главен прокурор.

Разследването „Осемте джуджета“ не е приоритет за прокуратурата, убеден е Николай Стайков

Ден след срещата на собственика на асансьорните заводи "Изамет" Илия Златанов с бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си Петьо Еврото, на 27 юли 2019 година тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров възлага на Националната следствена служба разследване на всички налични преписки по предишни жалби на Илия Златанов, съобщи „Дневник“.

По тези преписки две години назад не е имало никакво движение по същество. Две седмици след срещата на Златанов и Петров Специализираната прокуратура провежда акция и задържа сина на Илия Златанов - Явор, с когото той има спор за фирмата, и още няколко души. Намесата на главен прокурор по такива преписки е изключително рядка.

Под светлините на прожекторите излиза и е един млад боксьор, но не на ринга, а като собственик на асансьорен бизнес за милиони, на когото специализираната прокуратура усилено помага. Това е Кристиян Христов, който се води фактическият управител на заводите на фирма "Изамет", но официално все още не е вписан. Причината е, че доскорошният собственик Илия Златанов оспорва подписаните договори за покупко-продажбата на заводите. Те са подписани под натиск от Петьо Еврото в правителствена болница, където се лекува синът на Златанов.

Има нов герой в схемата с „Осемте джуджета“

„Знам, че е упражнен натиск върху баща ми и брат ми да подпишат тези документи“, казва дъщерята на Златанов. Тя посочва, че брат ѝ е арестуван на два пъти. „След първия път получава двустранна бъбречна недостатъчност, единият бъбрек му е изваден, а другият не функционира, днес вече е инвалид“, казва дъщерята на Златанов. Въпреки това на 16 март 2020 г. брат ѝ е арестуван за втори път.

В предишните епизоди на "Осемте джуджета" бащата Илия Златанов казва, че е бил заплашен, че ако не подпише документите, няма да види сина си Явор жив. Днес заводите за асансьори на "Изамет" в Дупница и София се охраняват от частната фирма "Делта гард", които не допускат Илия и Явор Златанови в тях. Собственикът на "Делта гард" Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста, е заплашил екипа на Антикорупционния фонд, които са се опитали да влязат в завода заедно с частен съдебен изпълнител.

"Делта гард" е фирмата, която охранява и ресторанта "Осемте джуджета", където стават срещите на магистрати с бизнесмена Илия Златанов. Не е ясно на какво правно основание "Делта гард" охранява двата завода за асансьори в Дупница и София. МВР не отговаря на въпросите на Антикорупционния фонд.

Каракачанов проверява защо е имало патрулка пред "Осемте джуджета"

Заплатите на работниците в "Изамет" вече се изплащат от софийската фирма "Би Ен Ди - Билд Ню Дей", на която едноличен собственик и управител е Любена Петрова, съпругата на Петьо Еврото.

"Осемте джуджета" е история за магистрати с прякори, които прокуратурата не смее дори да спомене. За бизнес за милиони, който върви към несъстоятелност, заради записи на заповеди към "приятели на прокуратурата". И за един багажник със злато и плик с половин милион евро, които изчезват като в приказките.

В тази история спестихме някои нелицеприятни неща от дългогодишния семеен конфликт, в който изцяло добри герои няма. Защото основната тема в тази история е една - дали, как и срещу какво се купуват услуги в прокуратурата. Това е въпросът, на който прокуратурата отказва да даде отговор", посочват от Антикорупционния фонд.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 13:39, 20 авг 20

вече не могат да ви се хванат спатиите с далаверите.....

2 БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ 23:48, 18 сеп 20

bg-biblioteka.blogspot.com

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама