„Воля“ няма да помага на ГЕРБ за внасяне на проекта за нова Конституция

12:14, 20 авг 20 / Политика 25 1719 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Няма да подписваме проекта на управляващите, няма да участваме в събирането на 120 подписа, заяви в ефира на БНТ лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. За да внесат в Народното събрание проекта за нова конституция на ГЕРБ са им нужни 120 подписа. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ събират общо 116. „Воля“ са 12 депутати и биха могли да помогнат за внасянето на проекта, но към днешна дата Марешки отрича такъв вариант.

За“ или „против“ свикването на Велико народно събрание? Мнението на лидера на „Воля“ по този въпрос се мени за дни. Марешки първо посочи, че от свикването няма нужда и го обяви като „загуба на време“. След това заяви, че е настъпил „точният момент“ ВНС да се свика. Днес коментира, че партията му е склонна да участва в дебатите по новата Конституция, ако ГЕРБ съберат 120 гласа, за да я внесат.

Марешки вече иска Велико народно събрание

Нова конституция се разглежда само от ВНС, а за свикването са нужни 160 гласа. От днешното изказване на Веселин Марешки можем да съдим, че депутатите от „Воля“ биха се подписали, ако има обществена нагласа. „Ако всички други са „за“- кой съм аз, че да се противопоставям“. От „Воля“ се определят като опозиция, но се е случвало да гласуват с управляващите.

Ако ГЕРБ внесат проекта за нова конституция, в срок от 2 до 5 месеца НС трябва да реши дали да допусне разглеждането ѝ от ВНС. При „зелена светлина“, президентът трябва да насрочи избори в 3-месечен срок. ВНС приема Конституцията с мнозинство от 2/3 (267 от 400 депутати). ГЕРБ предлага 200 от народните представители да се изберат мажоритарно, а останалите пропорционално.

„Тренд“: ГЕРБ остава първа политическа сила

Да има ли предсрочни избори? Според Марешки това би било „вредно и опасно“. В последните дни социологически изследвания показаха, че „Воля“ остава извън парламента, при избори в този момент. Във Facebook лидерът на партията разкритикува резултатите на „Галъп интернешънъл“ и „Тренд“- „Лъжете, манипулирайте, преправяйте и се молете някой да ви повярва“, коментира той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама