Ден 43 на недоволство: "Омлет по милиционерски" и концерт в София, шествие и блокада в Пловдив

22:20, 20 авг 20 25 2896 Шрифт:
Редактор:

43 ден на протести срещу правителството и главния прокурор. Традиционно в 19.00 часа недоволните от Бойко Борисов и Иван Гешев се събраха на столичния площад "Независимост".

Остават блокирани три възлови кръстовища в столицата – при Ректората, при площад „Независимост“, и при Орлов мост.

След 21:00 часа те тръгнаха на шествие към сградата на Министерството на вътрешните работи. Там на органите на реда бе предложен "Омлет по милиционерски", както се заканиха ораторите от ежедневната вечерна сцена на протеста пред Президентството. Освен яйца, към сградата на вътрешното ведомство полетяха и домати, и ролки тоалетна хартия.

Множеството продължи към "Орлов" мостъ, където ги посрещна дет метъл концерт.

Снимка: БГНЕС

Голям протест има и в Пловдив, където протестиращите шестват из централните булеварди.

Те опънаха палатки пред сградата на Международния панаир в града. Така блокираха движението на кръстовището на бул. "Цар Борис III Обединител" и бул. "Марица-Север".

По-рано в града под тепетата се стигна и до напрежение. Протестиращите опитаха да излязат на булевард, който не е разрешен в маршрута им. Плътен полицейски кордон отказва да пусне шествието на булевард "Цар Борис III Обединител".

Протестното шествие тръгна от пощата и премина цялата пешеходна зона на главната улица.

Недоволните спряха за кратко пред сградата на бившия партиен дом, където в момента се помещава по-голямата част от общинската администрация, предаде БНТ.

Снимка: БНТ

Множеството скандира гневно заради отхвърленото искане на протестиращите да преминат през ключовете пловдивски булеварди като всеки четвъртък.

От общината съобщиха, че уведомлението, което са получили от организаторите на протеста, не отговаря на предвидените в закона срокове и единствено разрешеният маршрут на протеста е по пешеходната зона на главната улица.

Протестиращите обаче твърдят, че са входирали уведомлението навреме и показаха документи. В града за протеста тази вечер пристигна и Велислав Минеков от "Отровното трио".

Към сградата на кметската администрация полетяха и яйца.

Снимка: БГНЕС

Организаторите на протеста от т.н. “отровно трио“ публикуваха във Фейсбук отчет на събраните до момента пари в сметка с титуляр адв. Николай Хаджигенов, чрез която финансово да се подпомогне протеста. Малко над 65 хиляди лева са събрани досега, като от тях са похарчени точно 17 570 лева, отбелязва БНР.

С тези над 17 хиляди лева се твърди, че са били закупени палатки, тенти, спални чували, стикери, плакати, знамена, храна, вода, столове и маси. Освен това част от парите са отишли за озвучаване, кабели, мегафони, транспорт и популяризация в интернет. И добавят, че върху сумата ще бъде платен законно дължимия данък.

Снимка: БГНЕС

Контрапротест в София

Граждани се събраха на мирен митинг в градинката на площад „Възраждане“ в столицата, за да поискат спиране на протестните действия в София, предава БГНЕС.

„Не всички са против правителството“, заявяват участници в събитието, които се обявяват срещу продължаващите антиправителствени протести, както и срещу искането за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Снимка: БГНЕС

Участниците в митинга настояват блокадите на възлови кръстовища, които от седмици затрудняват движението в центъра на София, да спрат, определяйки действията на протестиращите като вандалски и хулигански, с които се нарушава обществения ред.

 

Акция - изненада

Тази сутрин протестиращите блокираха входа на сградата на Антикорупционната комисия, чийто председател е бившият главен прокурор Сотир Цацаров. 

Недоволните поискаха среща с бившия обвинител номер едно, за да му връчат оставката като председател на КПКОНПИ, както и да му потърсят отговорност за липсата на реакция по техни сигнали, свързани с къщата в Барселона, "Апартаментгейт" и др. "Искаме среща с Цацаров и той да слезе тук при нас. Ако това не се случи, ще имаме поредната институция на мафията, която ние гражданите закриваме", заяви Георги Георгиев от гражданското движение "БОЕЦ".

Протестиращите залепиха надписи "Офис на Пеевски" върху фасадата на сградата. По-късно освбодиха входа на Комисията, след като не бяха допуснати вътре. Яйца полетяха към фасадата на сградата.

Снимка: БГНЕС

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама