След "Света София": Турция превръща и църквата „Христос Спасител” в джамия

11:30, 21 авг 20 / Свят 25 3029 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Правителството на Турция е взело решение да превърне манастира Хора (Карие – тур.) в Истанбул в джамия, съобщава гръцката обществена телевизия ЕRT. Решението е публикувано днес в правителствения вестник.

Това е един от най-емблематичните византийски паметници от епохата на императорите Комнин, известен със своите фрески. Решението е да бъде превърнат в джамия, подобно на катедралата „Света София”. Манастирът, в който се намира известната църква „Христос Спасител”, се предава на Дирекцията по религиозни въпроси (Дианет), а византийските фрески ще бъдат закрити, за да се превърне църквата в джамия, се казва в информацията, цитирана от БГНЕС.

Решението на турските власти е „абсолютно осъдително“, заяви днес гръцкото външно министерство. Решението е поредната „провокация за религиозните хора по света и за международната общност, която уважава паметниците на човешката цивилизация“, пише гръцкото издание "Катимерини".

Снимка: БГНЕС

Манастирът е построен през 534 г. и е един от най-старите исторически паметници в Истанбул. Сградата е превърната в джамия през 1511 г. след превземането на Константинопол. Той е функционирал като джамия в продължение на 434 години и през 1945 г. с решение на правителството е превърнат в музей.

През 2019 г. Върховният административен съд на Турция взема решение отново да превърне манастира в джамия, обявявайки решението от 1945 г. за незаконно. Решението не беше изпълнено досега, тъй като нямаше издаден президентски указ.

Според оценка на политолози, това е още една символична стъпка с препратки към историята в контекста на ревизионистичната османска стратегия, към която се придържа Турция.

Храмът "Христос Спасител“ в Хора е един от най-красивите, оцелели до наши дни.

Този християнски паметник разкрива цялата византийска църковна архитектура и изкуство. Точната дата на изграждането на църквата не е известна, но със сигурност се знае, че на това място е имало малък параклис по времето на Константин Велики /324-357/. По време на управлението на император Юстиниан църквата става част от манастирския комплекс. По-голямата част от днешния си вид, църквата придобива в периода 1077 – 1081 г., когато е реконструирана.

Снимка: БГНЕС

Уникалният купол е първото нещо, което грабва още при влизането в храма. Впечатляващи са мозайките на Благовещение на св. Анна, на Пресветата Дева и св. праведни Йосиф Обручник, на Праведния Лазар в Лоно Авраамово, обкръжен от душите на праведниците, на св. апостол Петър, на св. апостол Павел както и фреските на св. Мина.

При обсадата на Константинопол през 1453 година в храма "Христос Спасител“ в Хора е донесена икона на Света Богородица, за да помогне при защитата на града.

Снимка: БГНЕС

В началото на XV век великият везир на султан Баязид II, Атик Али Паша, превръща църквата в джамия под името Карие джамия. Тогава започва и заличаването на повечето мозайки и фрески в храма.

През 1948 г. Карие джамия спира да се използва като мюсюлмански храм. От 1958 година е музей под името Карие музей. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама