Ако решим да напазаруваме зеленчуци за зимнина по цени на едро, евтиното ще ни излезе по-скъпо в сравнение с миналата година. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
„В българската домашна лютеница се слагат 2 кг печени и обелени чушки и 2 кг обелени домати. След това се слага марина– 1 ч.ч. олио, 1 ч. ч. вода, подправки, чесън и черен пипер”, разказа баба Николина в ефира на Нова телевизия.
При доза за домашна лютеница от 10 кг червени чушки, 10 кг домати, 4 кг моркови, подправки, олио и захар излизат средно около 20 бурканчета. При сегашните официални цени на едро, това прави над 2 лв. за буркан, без да се включва труда, тока и времето за направата.
Ако разчитате да си купите домашно произведените домати, ще трябва да побързате, казват производителите. Цените им според тях отиват нагоре, а и започват да са дефицит.
От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, които следят цените на едро, очакват през септември да има спад на цените на зелето, червения пипер и на корнишоните.
Добави коментар