Изследват риска от заразяване с COVID-19 по време на концерт

09:01, 23 авг 20 25 1954 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Три поп концерта ще се организират за ден в Германия, за да могат учените да изследват рисковете от подобни масови събития на закрито по време на пандемията. Около 4000 здрави доброволци на възраст между 18 и 50 години бяха приканени да се запишат за необичайното проучване в Лайпциг, проведено от университета в Хале. Певецът Тим Бендзко се съгласи да изнесе трите последователни концерта, съобщи БНТ.

Еврокомисията и CureVac разговарят за ваксина срещу COVID-19

Изследването се провежда, след като Германия регистрира най-високия си брой инфекции с коронавируса от края на април. За последните 24 часа са регистрирани повече от 2000 случая, с което общият брой на случаите нарасна до 232 082, съобщи институтът „Робърт Кох”.

Концертното проучване, наречено Restart-19, е създадено, за да се проучат условията, при които могат да се провеждат подобни събития въпреки пандемията, казаха изследователите.

Първият концерт има за цел да симулира събитие преди пандемията; вторият ще бъде организиран с по-висока степен на дезинфекция и известно социално дистанциране; и третият ще се проведе с половината от капацитета на залата и с разстояние между зрителите от 1,5 метра. По време на концертите ще се носят маски. Всички участници ще се тестват за коронавирус и ще имат проследяващи устройства за измерване на отстоянието от други лица.

Намалява заболеваемостта от COVID-19 в България

Съобщава се, че изследователите ще използват флуоресцентни дезинфектанти, за да проследят какви повърхности членовете на аудиторията докосват най-много.

Проектът получи 990 000 евро безвъзмездно от две немски провинции, с цел да помогне да се проправи път към възобновяването на големите спортни и културни събития на закрито чрез установяване на по-реалистични нива на риска от заразяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама