Брюксел предложи 511 млн. евро заем за борба с безработицата в България

14:11, 24 авг 20 / Политика 25 2376 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Предложение за финансова подкрепа в размер на 81,4 милиарда евро за България и още 14 държави членки на Европейския съюз, представи Европейската комисия. Сумата за България е 511 милиона евро, съобщават от ЕК.

Финансовата помощ трябва да се осигури в рамките на инструмента SURE. Инструментът SURE е съществен елемент от цялостната стратегия на ЕС за защита на гражданите и смекчаване на тежките социално-икономически последствия от пандемията от коронавирус.

SURE може да осигури финансова подкрепа в общ размер до 100 милиарда евро за всички държави членки. Комисията предлага на Съвета да одобри предоставянето на финансова подкрепа за България от 511 милиона евро.

 

Белгия - 7.8 млрд. евро

 

Чехия - 2 млрд. евро

 

Гърция - 2.7 млрд. евро

 

Испания - 21.3 млрд. евро

 

Хърватия - 1 млрд. евро

 

Италия - 27.4 млрд. евро

 

Кипър - 479 млн. евро

 

Латвия - 192 млн. евро

 

Литва - 602 млн. евро

 

Малта - 244 млн. евро

 

Полша - 11.2 млрд. евро

 

Румъния - 4 млрд. евро

 

Словакия - 631 млн. евро

 

Словения - 1.1 млрд. евро

Португалия и Унгария също са изпратили формални искания, които са в процес на оценяване и скоро комисията би трябвало да обяви предложението си за тях.

След като Съветът одобри тези предложения, финансовата подкрепа ще бъде предоставена под формата на заеми, отпуснати при благоприятни условия от страна на ЕС за държавите членки. Тези заеми ще помагат на държавите членки да се справят с внезапните увеличения на публичните разходи за поддържане на заетостта.

По-конкретно те ще помогнат на държавите членки да покрият разходите, които са пряко свързани с финансирането на работа при непълно работно време и други мерки, които са въведени в отговор на пандемията от коронавирус, по-специално по отношение на самостоятелно заетите лица.

ЕК одобри 4,4 млн. евро в помощ на летищата Бургас и Варна

Отпускането на заеми в рамките на инструмента SURE ще бъде подкрепено от система от доброволни гаранции от държавите членки. Комисията очаква процесът на финализиране на споразуменията за гаранция да приключи много скоро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама