Narrowband-IoT услуга от А1 помага за предотвратяване на загубите на вода

11:04, 25 авг 20 25 1910 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

А1 предлага високотехнологична услуга за комплексен мониторинг и анализ на потреблението на вода в индустриалната и публичната сфера в партньорство с Кюбико. На базата на технологията Narrowband Internet of Things (NB-IoT) А1 предоставя решение на един от сериозните проблеми на обществото – загубите на големи количества от ценната течност.

Темата е актуална за бизнес клиентите, водоразпределителните дружества и техните потребители, предвид зачестилите случаи на недостиг на вода в редица региони в страната. Освен икономически ползи като оптимизиране на разходите, клиентите на услугата получават и допълнително спокойствие, че провеждат дейността си с оптимална грижа за опазване на природния ресурс и околната среда. Сред първите ключови клиенти на А1, които използват решението, са ВиК дружества в София-област, Варна, Враца, Петрич, Велинград и други.

Цялостното решение на А1 е комбинация от оптимизиран хардуер, иновативен софтуер и платформа за анализ на данните. Конфигурацията и пренастройката се извършват дистанционно чрез уеб базиран софтуер. Услугата осигурява дистанционен мониторинг на количеството вода и налягането на входа на водомерните зони и в други ключови точки по мрежата. Това се прави чрез умни IoT устройства, т.нар. логери, които обменят информация в реално време и правят запис на всички значими събития по отношение на консумацията на вода и детайлен анализ на измененията. Клиентите разполагат със запис и визуализация в табличен и графичен вид, както и дигитални и аналогови сигнали за потенциални проблеми като известяване по имейл и със SMS. Това дава възможност на компаниите-клиенти бързо да реагират и отстранят потенциални течове и други проблеми с канализацията. Като допълнителна възможност А1 в партньорство с Кюбико може да съдейства и с експертен анализ на данните от мониторинга.

За ВиК дружествата допълнително предимство е и получаването на подробна информация за профила на консумация на всеки от техните крайни клиенти. Това помага за максимално точна отчетност на потреблението и изчисляване на дължимите такси на потребителите. В съчетание с по-бързото и лесно поддържане на канализационната инфраструктура това допринася за подобряване на цялостното клиентско изживяване.

Услугата за мониторинг и анализ на потреблението на вода е част от портфолиото решения на А1 в сферата на Интернета на нещата. При тях А1 залага на технологичния стандарт NB-IoT заради множеството му предимства - по-добро покритие, по-дълъг живот на батериите (до 5 години), 

оптимизиран пренос на данни и висока сигурност на връзката. За разлика от другите стандарти за изграждане на мрежи от типа „Интернет на нещата“ (IoT), NB-IoT позволява изграждане на мрежа от голям брой смарт устройства, които обменят информация помежду си в реално време. В България А1 предлага също и решения за контрол на въздуха, управление на отпадъци, интелигентно осветление и умно паркиране.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама