Ратко Младич се изправя отново пред съда в Хага

12:39, 25 авг 20 / Свят 25 2074 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Бившият босненски сръбски командир Ратко Младич обжалва присъдата си за геноцид и престъпления срещу човечеството пред съдa в Хага, съобщиха от Би Би Си, предадоха от БГНЕС.

Двудневното изслушване започна, след като беше отложено няколко пъти заради здравните проблеми на Младич и пандемията от коронавирус.

78-годишният Младич ръководи сили по време на клането на босненските мюсюлмани (бошняци) във войната в Босна през 90-те години. Известен като „Месарят на Босна“, той бе осъден на доживотен затвор през ноември 2017 г.

След като процесът днес започна, адвокатите на Младич казаха пред съда на ООН, че той не трябва да продължава, докато медицински екип не установи способността му да участва. Самият Младич ще говори в продължение на 10 минути в сряда и се яви в съда днес с хирургическа маска, докато повечето съдии участваха чрез видеовръзка.

Синът му, Дарко Младич, каза пред АФП, че баща му „не е бил в състояние да се подготви“ за съдебното заседание по обжалването поради здравословните си проблеми.

"Той няма енергията, необходима за този вид дейност и е под въпрос това колко добре работи паметта му", каза той.

Младич, който по-рано се нуждаеше от операция за отстраняване на доброкачествен полип на дебелото черво, поиска отлагане по здравословни причини, отхвърлено преди изслушването.

Майките на Сребреница, група жени, свързани с жертвите на клането в града през 1995 г., заявиха, че трибуналът „не трябва да губи мотивация и трябва да изпълни своята мисия“.

"Надяваме се Младич да бъде признат за виновен за геноцид и в други градове", заяви пред АФП президентът на организацията Мунира Субашич.

Младич е бил военен командир на босненските сръбски сили срещу босненските хърватски и бошнячески армии. Той беше съден от Международния наказателен трибунал на бивша Югославия (МНТБЮ) през 2012 г. преди осъждането му пет години по-късно. Съдът констатира, че той "значително е допринесъл" за геноцида в Сребреница през 1995 г., където са били убити над 7 000 мъже и момчета от босненски произход - най-лошото зверство в Европа след Втората световна война. Другите обвинения включват военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Той беше освободен от отговорност за втори геноцид в други общини. Съдът ще изслуша жалба на прокурорите срещу тази оправдателна присъда тази седмица.

В края на войната през 1995 г. Младич се укрива и живее в неизвестност в Сърбия, защитен от семейството си и елементите на силите за сигурност. Най-накрая той беше арестуван в къщата на братовчед си в северна Сърбия през 2011 г. след 16 години бягство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама