Асен Агов: Предложението на Борисов за гласуване за ВНС е модел на КГБ

09:23, 26 авг 20 / Политика 25 2387 Шрифт:
Автор:

Гласуването за Велико Народно събрание, предложено от премиера Бойко Борисов - 200 депутати да се избират с партийни листи, а другите 200 мажоритарно, е модел на КГБ. Такава теза изрази пред bTV журналистът Асен Агов.

Според него, точно този модел е бил наложен в цялото постсъветско и посткомунистическо пространство. "Аз съм много критичен към настоящата Конституция, въпреки козметичните промени, които бяха извършени по нея", допълни Агов.

"Сега се чудя как е възможно в 21 век, когато всички са се отказали от тази система, защото тя утвърждава комунистическата власт, била тя и скрита, отново да се възражда", каза журналистът.

Той е категоричен, че промените в Конституцията са необходими, но не с това правителство и парламент, защото "са изгубили доверие в обществото". Агов е на мнение, че проектът на ГЕРБ за нова конституция също не трябва да подлежи на разглеждане, защото е "осмян от най-видните юристи в България".

На въпрос дали управляващите могат да осигурят 160 народни представители, които да предизвикат избори за ВНС, Агов заяви: "Могат да бъдат купени недостигащите депутати, защото това е маниерът на тази втора фаза на посткомунизма и управлението по олигархичен начин. Дали ще се съгласят да бъдат купени в тази трескава обстановка, в която виждаме как главният прокурор организира конгрес на БКП с комсомолците, които говорят на него... Всичко може да се очаква".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама