Борисов и тази седмица раздаде десетки милиони народни пари

13:50, 26 авг 20 / Политика 25 3242 Шрифт:
Автор:

Поредно заседание на правителството и поредни милиони от парите на народа, раздадени лично от премиера Борисов. Тази седмица сумата е сравнително скромна на фона на предните заседания на Министерски съвет.

Днес министрите утвърдиха разходите за командировките си в страната, създадоха  ликвидационна комисия за закриването на Държавната комисия по хазарта и се разпоредиха с няколко държавни имота. Също така удължиха срока извънредната епидемична обстановка - до 30 септември.

Одобриха допълнителни 36 млн. лева трансфери по бюджета на МВР

Правителството прие Постановление за одобряване на допълнителни трансфери по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2020 г. в размер на 36 000 000 лв. Средствата са за финансово обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности по европейски проекти и други международни програми и договори, за които се прилага режимът на сметките за средства от Европейския съюз.

Над 23 млн. лв. за обезщетения в сферата на образованието

23 061 428 лв. бяха отпуснати за финансово осигуряване на дейности по Национална програма „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала“ за 2020 година. Средствата са за изплащане на обезщетения за месеците май-юни 2020 г. заради промяна в структурата и състава на образователните институции, прекратяване на трудови правоотношения на друго основание или преструктуриране.

Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Министерството на образованието и науката и на планираните разходи за национални програми за развитие на образованието в централния бюджет за 2020 г.

85 860 лв. по програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби  

Бяха одобрени допълнителни разходи/ трансфери за 2020 г. за изплащане на стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2020 г. Средствата са в размер на 85 860 лева, като 84 240 лева, са предназначени за изплащане на стипендии на учениците от училищата по изкуствата и по културата към Министерството на културата. Останалите 1620 лева са предназначени за изплащане на стипендия на двама ученици от общински училища.

Одобриха нови 100 млн. лева по бюджета на Министерството на отбраната

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2020 г. в размер до 100 млн. лв. за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет. Средствата за изпълнение на проекта се осигуряват за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2020 г.

С до 30 % увеличение на разходите за персонал на Главна дирекция „Охрана“ 

С до 30% увеличение на разходите за персонал на Главна дирекция „Охрана“, чиито служители са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, включително работещи на първа линия, гласува днес кабинетът. 

Не става ясно каква е общата сумата и процентът на увеличение на заплатите в различните дирекции.

Над 1,6 млн. лв. за ремонт на камбанарията на храм-паметника в Шипка

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г. в размер на  1 612 000 лв. за спешни аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията на храм-паметника манастир „Рождество Христово“ – Шипка. Това е един от символите на българското освобождение и предстои паметна 120-годишнина от освещаването на храма. 

Дадоха находището "Козя поляна" на "Хидрострой" АД за добив на строителни материали 

„Хидрострой“ АД, гр. Варна ще добива строителни материали - варовици, от находище „Козя поляна“, община Дългопол. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, определяйки дружеството за концесионер на находището. Концесията се предоставя за срок от 35 години. През този период концесионерът ще вложи над 2 млн. лв. за осигуряване на добивната дейност и необходимите предпроизводствени инвестиции. Очаква се за целия период на договора „Хидрострой“ АД да плати близо 2 млн. лв. концесионни възнаграждения. Според регламента на Закона за подземните богатства, 50% от тази сума постъпва в бюджета на общината по местонахождение на концесионната площ - в случая това е Дългопол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама