Ердоган със закана: Турция ще вземе това, което ѝ принадлежи в Средиземно, Егейско и Черно море

17:41, 26 авг 20 / Свят 25 1973 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Турция вече не е държава, чието търпение да бъде изпитвано, а решимостта, възможностите и смелостта ѝ да бъдат подлагани на тест, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турската частна телевизия НТВ. Ердоган говори на събитие за отбелязването на битката при Манцикерт от 1071 г. между Византийската империя и селджукските турци, завършила с тежко поражение за Византия, информира БТА. 

Турция няма да отстъпи в спора с Гърция в Източното Средиземноморие

„Това, че хора, които не могат да са достойни и за византийското наследство, днес, взимайки зад гърба си европейците, се стремят към несправедливост, беззаконие и пиратство. Това е знак, че не са успели да научат нищо от историята”, каза президентът на Турция. „Приканваме събеседниците си да влязат в релси и да се въздържат от грешки, които ще открият път към собственото им унищожение”, допълни още той.

Ердоган подчерта, че когато Турция казва, че ще направи нещо, то тя ще го направи и ще плати нужната цена. „Ако има някой, който иска да се изправи срещу нас, нека да заповяда, ако ли не, ние ще се погрижим за собствените си дела”, коментира турският държавен глава.

„Така, както ние нямаме аспирации към ничия чужда земя, суверенитет и интереси, така и никога няма да отстъпим от това, което е наше”, посочи Ердоган и подчерта: „Турция ще вземе онова, което е нейно право, в Средиземно, Егейско и Черно море”.

Франция, Италия, Гърция и Кипър започнаха учение в Средиземно море въпреки заканите на Ердоган

Франция, Италия, Гърция и Кипър провеждат от днес до петък общо военно учение южно от Кипър, в Средиземно море, в момент, когато напрежението заради района около острова и немалка част от водите на Източното Средиземноморие се обтяга заради търсенето на изкопаеми горива, съобщи „Дневник“.

В изявление, цитирано от "Катимерини", гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос казва, че "инициативата... цели да демонстрира ангажимента към върховенството на закона на четирите европейски средиземноморски страни като част от политиката за деескалация на напрежението."

Това става ден преди заседание на външните министри на ЕС, на което Турция ще е сред водещите теми. Франция, Гърция и Кипър от месеци подкрепят заедно с Египет позиции, призоваващи Турция да спре с незаконните (за тях) сондажи в Средиземноморието. Анкара оспорва тази интерпретация.

Напрежението между Атина и Анкара расте най-малкото на думи в последните два дни. Вчера Турция и Гърция имаха отделни учения в Средиземно море, а германският външен министър Хайко Маас опита да влезе в ролята на посредник и да ги призове за диалог. Спорове за турски сондажи във води, за които имат претенции и двете страни, обтегнаха атмосферата. Анкара заяви, че по принцип е готова на отстъпки без предварителни условия, но обвини Атина, че саботира диалога.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама