Христо Иванов с писмо до ЕК за кризата на законността в България

16:52, 26 авг 20 / Политика 25 2256 Шрифт:
Автор:

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов се обърна днес към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в писмо, посочващо недвусмислено ясно точните проявления на кризата на законността в България, съобщават от формацията.

Писмото на Иванов е в отговор на декларация, обявена от страна на Прокуратурата на Република България по време на състоялото се в неделя Национално съвещание на прокурорите, с която ПРБ обяви намеренията си да сезира ЕК за “нарушения на върховенството на правото” в България.

В писмото си до европейската комисия Иванов изразява съгласието си, че в България действително има нарушения на върховенството на правото и категоричното си несъгласие с всички останали тези на прокуратурата.

Писмото съдържа подробни разяснения за причините за протестите в България – неразследваната системна корупция, както и действията на главния прокурор, довели репресивността в българската прокуратура.

Както Topnovini.bg съобщи, главният прокурор Иван Гешев събра в понеделник над 700 прокурори и следователи от цялата страна на национална конференция в иначе правителствената резиденция "Бояна". В словото си Гешев заяви, че прокуратурата е подложена на политически атаки, а той се сравни с американския президент Линкълн и Апостола на свободата Васил Левски.

На 14 август българските евродепутати Радан Кънев и Елена Йончева внесоха в деловодството на Европейския парламент искане, подкрепено от 55 европейски депутати, за пленарен дебат за институционалната криза в България.  Тогава те поставиха няколко въпроса пред Европейската комисия, сред които как ЕК оценява настоящата ситуация в България по отношение на свободата на медиите, антикорупционните реформи и независимостта на съдебната система. 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Поли 15:28, 27 авг 20

А не е ли донякъде и Христо Иванов виновен за кризата на законността в България, имаше възможност да направи нещо, но не успя. Сега му е много по-лесно да пише писма, да обвинява и да крещи по улиците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама