Двама са загинали при безредици в Уисконсин след поредна стрелба на полиция срещу чернокож

20:15, 26 авг 20 / Свят 25 2432 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Двама души са убити, а един е ранен при стрелба с огнестрелно оръжие по време на третата поредна нощ на протести в град Кеноша, щата Уисконсин, избухнали заради прострелването от полицаи на чернокож мъж. Това съобщи местната полиция, цитирана от агенция "Ройтерс", пише „Дневник“.

В социалните мрежи се появиха кадри от сцени на хаос, на които хора тичат и крещят на фона на стрелба, а други оказват първа помощ на пострадали с огнестрелни рани. Кръвопролитието последва нощ на сблъсъци, които се успокоиха, след като полицията употреби сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращите, които нарушиха полицейския час.

Стрелбата, при която са убити двама души, а един е пострадал, е станала малко преди полунощ, заяви полицията в Кеноша.

На видеокадрите се вижда как тълпи преследват по улицата мъж с пушка, защото според тях е прострелял човек. Един от преследвачите успява да го събори с ритник на земята. Друг мъж опитва да му отнеме оръжието, но бива прострелян от упор и пада на земята. На друго видео се вижда мъж, който видимо е прострелян в главата, а няколко души му се притичват на помощ. Те му оказват първа помощ и трескаво се опитват да го държат в съзнание. На трето видео мъж със сериозна огнестрелна рана в горната част на ръката седи на земята, а друг човек му оказва първа помощ, докато в същия момент се задава полицията.

Кеноша е разтърсвана от протести от неделя, когато полицията простреля от упор в гърба 29-годишния Джейкъб Блейк. Блейк е избягал от полицията при опит да бъде задържан, след като се е намесил в спор между две жени на улицата. Адвокатите му твърдят, че Блейк се е опитвал да помири жените, а видео на свидетел показва как полицията го удря и използва електрически палки. След това той е тръгнал към колата си. Бил е застрелян, след като е отворил вратата до мястото на шофьора, показва видео на свидетел. Три от децата му са били в колата. Блейк е бил уцелен от четири от общо седем изстрела. Сега е парализиран и се бори за живота си, твърдят семейството и адвокатите му.

Снощи сблъсъци между протестиращи и полиция избухнаха също в Портланд, щата Орегон, и Луисвил, щата Кентъки.

Протестите в Кеноша предизвикаха намесата и на самообявили се граждански милиции, които патрулират улиците с пушки и пазят търговски обекти от мародери и подпалвачи. "Те са нещо като доброволен отряд", каза шерифът на окръг Кеноша Дейвид Бет пред вестник "Милуоки джърнъл сентинел". Той обаче не бе в състояние да каже със сигурност дали мъжът с пушката, оказал се в епицентъра на снощното насилие, е бил част от подобно формирование. Бет прогнозира, че основният заподозрян съвсем скоро ще бъде заловен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама