E-винетката трябва да е активна до 5 минути след купуването й, всичко останало е неправомерно

11:55, 27 авг 20 25 1584 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

E-винетка трябва да е активна до 5 минути след купуването й. Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод констатиран случай на купена винетка от пункт на партньорската мрежа на национален доставчик на услуги, в която е било посочено, че ще бъде активна до 30 минути.

За случая е сигнализирало семейство от Ямбол, което е било на почивка в Гърция. На границата хората си купили винетка, но докато бъде отчетена в ТОЛ системата, мобилен екип снимал колата им. По-късно автомобилът на семейството бил спиран на няколко пъти и им били искани по 70 лева за нова винетка.

Семейството закупуват винетката на 28 юли на обяд. Според документа тя е валидна от 28 юли в полунощ до 27 август.

„Отдолу, с по-дребен шрифт пише, че винетката ще бъде активна 30 минути след извършване на плащането. Шрифтът е изключително дребен, замъглен и не е подчертан. Няма и информация на английски”, обясни потърпевшата жена.

Мъжът е спиран няколко пъти, като при всяка проверка патрулите са го осведомявали, че има глоба от 70 лв., която трябва да заплати. Мъжът е осведомен, че ако не заплати глобите си, няма да може да премине границата.

По случая е извършена незабавна проверка и на пункта на Изипей, в района на ГКПП „Кулата“, партньор на националния доставчик на услуги - Интелигентни Трафик Системи АД, е дадено техническо предписание, изискващо купуваните от конкретния пункт е-винетки да бъдат активни до 5 минути. През следващите три месеца пунктът ще бъде под постоянен мониторинг и ако техническото предписание не бъде изпълнено и се констатират нови случаи, възпрепятстващи пътуването на шофьорите, е възможно да бъде наложена най-тежката санкция - прекратяване на партньорския договор между Изипей и НДУ.

Шофьорът, сигнализирал за случая няма да бъде санкциониран, тъй като е коректен ползвател на републиканската пътна мрежа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама