Откриха опасни пестициди в склад без покрив в село Яворово

12:38, 27 авг 20 25 2725 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Около 3 тона опасни пестициди са оставени на милостта на природата в село Яворово. Проверка на Върховна административна прокуратура и МОСВ констатира, че става въпрос за два склада в покрайнините на селото.

„Пестицидите са на открито, достъпът е възможен от всеки, както сами успяхте да се убедите“, каза пред журналисти в с. Яворово зам.- главният прокурор Десислава Пиронева.

Единият склад е с полуразрушени стени и без покрив и в него по данни на МОСВ се съхраняват 2000 кг негодни пестициди. Другият също е полуразрушен като в него са оставени 1000 кг и 25 л пестициди с изтекъл срок на годност.

И двата склада са необозначени (няма знак за опасност) и са неохраняеми. Препаратите в тях са лесно достъпни и това създава риск от замърсяване.

Снимка: БГНЕС

Дъждът тече върху тях и всичко отива в почвата“, каза екоминистърът Емил Димитров, който след разпореждане на Върховна административна прокуратура, отиде на място да провери, предадоха от БГНЕС.

Двата склада са оценени като едни от най-рисковите у нас със стари пестициди, намиращи се в землището на село Яворово, община Чирпан.

Снимка: БГНЕС

Обектите са част от започналата поредица проверки, разпоредени със заповед на министър Димитров на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейновите дирекции на складовете за съхраняване на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност.

Разпореждането на министъра е те да бъдат оценени в зависимост от потенциалния риск от замърсяване на повърхностните, подземните води и почвите и да бъде осигурено безопасното съхранение на препаратите до окончателното им обезвреждане.

В доклад до ВАП от МОСВ се сочи, че по данни към момента, обекти със загробени пестициди са установени на територията на 7 РИОСВ, като най-много са на територията на РИОСВ – Плевен. Въз основа на извършена експертна оценка за по-висок риск от засягане на човешкото здраве и околна среда, са посочени 17 обекта, където приоритетно ще се извършат действия по изгребване, преопаковане, транспортиране до съответна площадка, съхранение, а след това и транспортиране за обезвреждане от лицензирана инсталация в друга държава-членка на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама