Върховенството на закона в България продължава да се наблюдава от ЕК

15:40, 27 авг 20 / Политика 25 2223 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Българският евродепутат Елена Йончева заяви, че механизмът за наблюдение на върховенството на закона и правото в България не е отпаднал. Йончева е получила тази информация след отправено запитване към министър-председателя на ЕК Вера Йоурова.

„Последният доклад по тази процедура беше публикуван през есента на 2019 г. Оттогава представителите на ГЕРБ спекулират, е механизмът е прекратен, но обяснението на Еврокомисията е недвусмислено“, уточнява Йончева.

Христо Иванов с писмо до ЕК за кризата на законността в България

Тя заявява, че в писмения отговор от Вера Йоурова се отбелязва, че механизмът за сътрудничество и проверка в България остава в сила. Съгласно неговите изисквания, отмяната му може да се състои само след ново решение на Комисията, пише bTV.

Снимка: БГНЕС

Според Елена Йончева Йоургова пише още, че ЕК поддържа тясна връзка с българските представители на закона и са в диалог за предстоящия нов доклад относно върховенството на правото и борбата с корупцията.

Нещо повече – оценката за състоянието на върховенството на правото се превръща в условие за всички страни-членки за получаване на еврофинансиране, като е възможно да се стигне до редуциране или спиране на средствата“, коментира евродепутатът.

"Въпреки това продължават да съществуват редица предизвикателства, включително гарантирането на ефективни наказателни разследвания и постигането на солидни резултати по отношение на окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта", се казва още в писмто на Йоургова, цитирано от "Сега".

Йоурова казва още, че изпълнението на реформите ще се наблюдава на национално равнище от съвет, функциониращ на равнището на Евросъюза. 

Припомняме, че главният прокурор Иван Гешев събра в понеделник над 700 прокурори и следователи от цялата страна и обяви намеренията на ПРБ да сезира ЕК за нарушения на върховенството на правото в България.

На 14 август българските евродепутати Радан Кънев и Елена Йончева внесоха в деловодството на Европейския парламент искане, подкрепено от 55 европейски депутати, за пленарен дебат за институционалната криза в България.  Тогава те поставиха няколко въпроса пред Европейската комисия, сред които как ЕК оценява настоящата ситуация в България по отношение на свободата на медиите, антикорупционните реформи и независимостта на съдебната система. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама