Доц. Кунчев притеснен за ваксината срещу COVID-19, но обеща да е безплатна

09:56, 28 авг 20 25 2971 Шрифт:
Редактор:

Когато се появи ваксина срещу COVID-19, тя най-вероятно ще е безплатна. Това обяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Почти имаме решение. Ясно е, че ще е безплатна. Ролята на държавата е да пази населението. Мен повече ме притеснява кога ще дойде, колко ще е ефективна и колко хора ще искат да си я направят”, допълни доц. Кунчев.

В последния месец тежестта на COVID-19 е станала по-голяма, а това притеснява здравните власти. Според доц. Кунчев, проблемът напоследък се неглижира в обществото. Той призна, че за ЕС може и да сме с най-висока смъртност. „Последните дни имаше доста висок брой на починалите”, коментира доц. Кунчев.

Що се отнася до деня рекордьор, в който бяха отчетени 18 починали, той поясни, че там са били събрани случаите от 2-3 дни. „Очевидно в някои по-малки болници техническите кадри не работят събота и неделя и остават в понеделник да отчитат цялата бройка. Това е нарушение”, поясни държавният здравен инспектор.

Данните за високата смъртност се анализират. Една от възможните причини, за да се случва това, е, че заразата засегна много възрастни хора в старчески домове.

Проф. Витанов: Най-лошият вариант е за 25 хил. заразени с COVID-19 у нас в края на септември

Въпреки това има тенденция за намаляване на случаите на заразени и доц. Кунчев изрази надежда тя да продължи.

Относно началото на учебната година, той коментира, че там ще се случва това, което се случва в обществото. „Ако са високи данните в обществото, ще го има и в училище. Никой не трябва да си прави илюзията, че училищата могат да бъдат остров на благоденствието. Съсредоточаване върху училищата натоварва обществото с нереалистични очаквания. Случаи там ще има”, смята доц. Кунчев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама