Заев официално премиер, овации от ЕС

11:58, 31 авг 20 / Свят 25 2383 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Новият премиер на Република Северна Македония Зоран Заев официално встъпи в длъжност, предаде БГНЕС. Рано тази сутрин в правителството той се срещна с настоящия министър-председател, който оглавяваше техническото правителство, Оливер Спасовски.

Той благодари на настоящия премиер Спасовски и членовете на преходното правителство за успешната работа през последните девет месеца. Новият премиер заяви, че смело и успешно се справят със здравната и икономическата криза, причинена от COVID-19.

Северна Македония с ново правителство от следващата седмица

В такива сложни условия, както се посочва в съобщението на правителството, успешно бяха организирани и проведени честни и демократични избори и беше избрано новото правителство.

Заев подчерта, че страната е продължила с процесите на реформи и затова вече е горд член на Алианса на НАТО и е постигнала заложената перспектива на ЕС, след като е получила решението да започне преговори с Европейския съюз.

Пожелавайки успешна работа на поста министър на вътрешните работи, министър-председателят Заев пожела на Спасовски ползотворно сътрудничество и да продължи да преодолява предизвикателствата в министерството, както и активно участие в работата на правителството при приемане на политики в интерес на гражданите.

Според дневния ред, точно по обяд премиерът Заев заедно с членове на новото правителство ще се срещне с президента Стево Пендаровски, а следобед е предвидена среща с представители на четирите търговски камари в страната.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели заяви, че "очаква с нетърпение" сътрудничество с новото правителство на премиера Зоран Заев по необходимите реформи за интеграция в ЕС.

Важно е всички сили в обществото да работят заедно за постигането на тази цел за напредък по пътя към ЕС“, пише Вархели.

Бившият комисар по разширяването на ЕС Йоханес Хан, който беше особено ангажиран в процеса на започване на преговори за членство в ЕС през последния мандат на Европейската комисия, изрази задоволство от новото правителство.

Добре е, че отново виждаме правителство с ясен европейски дневен ред! Пожелавам всичко най-добро на премиера Зоран Заев и неговия екип. В интерес на страната, гражданите и отново като модел за целия регион, е важно да се създаде конструктивна атмосфера сред политическите участници по отношение на постигането на общи европейски цели“, написа Хан в своя профил в Туитър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама