Борисов и Гешев пропуснали изслушването в Брюксел, защото били в годишен отпуск

15:08, 31 авг 20 / Политика 25 2816 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Подкомисия на Европарламента обсъди в петък обстановката в България на закрито заседание на групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

От българска страна участници бяха вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, заместник-главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. В разговорите бяха включени и Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет, Ана Джумалиева от Комисията за защита срещу дискриминацията и журналистът Димитър Стоянов.

Красимир Кънев коментира пред bTV, че нито един от титулярите на институциите не е присъствал.


Снимка: БГНЕС

Г-жа Филипова каза, че главният прокурор бил в платен годишен отпуск. Останах малко изненадан, тъй като го видях след това на операция в Дупница. Същото извинение беше за премиера Бойко Борисов, а това за правосъдния министър Данаил Кирилов – че е в оставка“, обясни той.

Според него основа цел на срещата е била извличане на информация за обстановката в България, а не, за да излезе подкомисията с резолюция или доклад. 5 са били основните дискутирани въпроси:

- за статута на прокуратурата у нас;
- за корупцията по високите етажи;
- за свободата на медиите;
- за свободата на сдружаване и отношението на правителството към НПО;
- за правата на малцинствата и уязвимите групи.

Как прокуратурата и ГЕРБ заблуждават за изслушването в ЕП

Официални критики не бяха отправени, но имаше бележки, които бяха силно критични. Депутатите приеха, че българската прокуратура има два основни проблема – въпросът с отчетността ѝ пред обществото и безнаказаността на главния прокурор“, обясни той.

 „Протестите не бяха обсъдени като такива и депутатите се „пазеха“ да кажат, че провеждат заседанието заради протестите. Въпросът беше повдигнат от външния министър Екатерина Захариева дали то не е заради недоволството у нас. Проектът за Конституцията беше повдигнат като въпрос, който подлежи на диалог с протестиращите“, обясни Кънев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама