БНБ иска регулация и на обменния курс при банкоматите

15:01, 31 авг 20 25 1943 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Регулацията за обмяната на валута чрез банкомати да се приравни с тази за обменните бюра, предлага Българската народна банка (БНБ), съобщи "Сега". По този начин ще се ограничи прилагането на неизгодните обменни курсове при теглене на суми от сметка с чужда валута. Коментарът от БНБ е по повод сигнали в социалните мрежи, че в курортите има банкомати, които удържат до 15% от сумата при теглене на пари.

Най-често става въпрос за устройства на веригата Euronet (собственост на американска компания), при които тегленето на пари от сметка в чужда валута се оскъпява с 10-15%, а често потребителите не забелязват неизгодните условия, съобщи преди дни "Медиапул". Дори когато клиентът успее да откаже неизгодния курс - т.нар. Dynamic Currency Conversion, другият курс се компенсира с по-висока такса за теглене.

Дейността на тези банкомати е законна, но нито една държавна институция не контролира как се изпълнява услугата по теглене на пари в брой, се разбра от отговор по казуса на различните институции, обобщени от "Дневник".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама