Здравният министър препоръчва фирмите да продължат да работят дистанционно

19:28, 31 авг 20 25 3239 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министърът на здравеопазването издаде три заповеди във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка до края на месец септември.

Работен процес

Препоръчва се работният процес да продължи да се провежда в дистанционна форма или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени, се посочва в издадена заповед.

Работодателите могат да прилагат и други превантивни мерки и методи на работа, в зависимост от спецификата на съответната трудова дейност. Целта е да бъде осигурено по-добро ниво на защита на работещите, в т.ч. и ограничаване на несъществените контакти на работното място.

Учебни занятия

Възобновяват се присъствените учебни занятия в системата на предучилищното и училищното образование се възобновяват. 

Присъствената дейност във висшите училища се осъществява според изискванията на съответното висше училище и при спазване на въведените в страната общи противоепидемични мерки. При възможност обучителният процес се провежда и от разстояние в електронна среда чрез използването на информационни и комуникационни технологии.

Езикови и образователни центрове, както и занимални, организирани от юридически и физически лица, предоставят услугите си в електронна среда, а при невъзможност – при осигуряване на физическа дистанция между лицата от 1.5 метра и при спазване на въведените противоепидемични мерки.

Свиждания

От утре посещенията на външни лица/свижданията в лечебни заведения – се разрешават единствено за близките на пациенти в терминален стадий. В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора.

Пристигащи в България

Отпада изискването за отрицателен PCR тест и карантина за пристигащите от Турция, Сърбия и Беларус. Отменя се карантината за лицата от трите страни, които са пристигнали у нас в периода от 20.08.2020 до 31.08.2020 г. 

Междувременно от Министерството на туризма обявиха, че от утре чешките туристи ще пътуват до България без PCR тест и карантина. За това са се договорили министър Марияна Николова и чешкият ѝ колега Адам Войтех.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 20:27, 31 авг 20

Какъв е смисълът да отпада карантина до 31.08, след като сега 31.08 и то вечер?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама