След множество жалби и проверки: Механа в „Драгалевци“ продължава да тормози съседите със силна музика

13:20, 01 сеп 20 / София 25 3887 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Продължават проблемите с шума в столичния квартал „Драгалевци“. Както TOPNOVINI.BG вече писа, силна музика от заведение след 22.00 ч. тероризира живущите в района. Месец и десетки жалби по-късно обаче казусът остава неразрешен.

Припомняме, че става въпрос за механа „Под метлите“, намираща се на ул. „Нарцис“ 34. Неин собственик от това лято е Даниел Бачорски - шеф на популярна фирма за професионално почистване. Няколко вечери в седмицата от заведението се чува силна музика, въпреки забраната на Столична община за шум след 22.00 ч.

От месеци сме подложени на системен тормоз от механа „Под метлите“ - жива музика и гръмки микрофони, шумни гости, пиянски свади и коли, паркирали по тротоара и препятстващи възможността за пешеходно преминаване. Налага се да чакаме до 22.00 ч. всяка вечер, за да може от 112 да пратят патрулка. Налага се да стоим на затворени прозорци цяло лято, за да намалим поне малко непоносимия шум на чалга ритмите“, посочват живущите в района.

Те недоумяват как е възможно подобно заведение да получи разрешение да работи в жилищен район.


Снимка: Facebook / Механа “Под метлите”

След като подават над 60 жалби в различни институции, гражданите се обръщат за съдействие лично към кмета на София Йорданка Фандъкова. От своя страна, тя заявява, че общината е изпращала екипи на проверки. „Получих и оплакване за административен тормоз от собственика на механата. Поискала съм от колегите от различни сектори да разгледат казуса – както проверки, така и наличните разрешителни“, обяснява Фандъкова.

Отговорът на градоначалника е единственият коментар на Столична община по казуса. След три официални запитвания на TOPNOVINI.BG към общината, от там препратиха екипа ни към районния кмет.

От своя страна, кметът на община „Витоша“ Теодор Петков коментира пред медията ни, че постоянно се извършват проверки по сигналите на гражданите.

„Имаше оплакване от г-н Бачорски, че едва ли не сме го тормозели с непрестанни проверки. Той беше пуснал публикация, че полицията, общината и другите органи му правили непрекъснати проверки. И той се стресирал от това нещо – също и жена му, детето му и т.н. Правим много проверки, но той не спира и ние продължаваме“, обясни Петков.

Правомощията за шума обаче са на полицията. „Аз не мога да затворя заведението. На последната проверка, на която ходихме с полицията, нямаше шум. Но те го вдигат през нощта, когато нашите колеги не работят. Ние нямаме дежурен колега, който да обикаля вечер заведенията. Тези проверки са по план. А когато се констатира шум нощно време, органът, който може да наложи санкции, е МВР“, подчерта Петков. Той обясни, че има непрекъснат контакт с живущите в района, но в случая общината не може да наложи санкции.

Целият този казус ни кара да се запитаме:

Как се прилага законодателството в България, при условията на системни нарушения на основните изисквания, които едно заведение следва да съблюдава, за да работи?

Защо е толкова трудно на база на направените констатации от страна на компетентните органи да се предприемат мерки така, че съответният търговски обект да приведе дейността си спрямо закона?

Как може месеци наред десетки граждани да са подложени на постоянен тормоз и това да продължава безнаказано?

Защо институциите са наясно, че нарушение има, но въпреки това до наказание не сте стига?

TOPNOVINI.BG ще продължи да следи случая. Екипът ни отправи официално запитване до СДВР за извършените проверки.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 08:32, 02 сеп 20

... Бъл-га-ри-я ... Страната на беззаконието! Така трябва да се рекламираме ....

2 Анонимен 23:22, 21 окт 20

Какво да ви кажа и в нашата сграда е същото. Всяка вечер се вдига много силен шум и то точно през нощта с някаква охладителна система. И понеже терорът е нощем явно няма институция в България, която да наложи ред. От РЗИ в София само знаят да се оправдават и да казват, че през деня нямало проблем. Нашата държава е пропаднала и без реално действащи закони!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама