Парламент без журналисти не е Народно събрание, а Партиен дом

14:35, 02 сеп 20 25 2945 Шрифт:
Автор:

Асоциацията на европейските журналисти в България осъди отрязания достъп на журналистите до депутатите и новата пленарна зала. Те настояват ръководството на Народното събрание да осигури адекватни условия за работа на представителите на медиите. 

В сряда, първия ден на новия политически сезон, журналистите, отразяващи работата на парламента, бяха изненадани, че за тях е отредено място в приземен етаж на бившия Партиен дом, където вече ще заседава Народното събрание.  Репортерите са без достъп до останалата част на сградата, където влизането се осъществява с магнитни карти, с каквито разполагат само депутати и служители.

"Подобно ограничение силно възпрепятства работата на медиите, които няма да имат пряк достъп до народните представители и ще бъдат в ситуация да предават единствено протоколни изказвания и съобщения. В една парламентарна република е недопустимо парламентът да заседава на тъмно и представителите на народа да бъдат отделени от медиите. Това е и нарушение на конституционното право да се търси и получава информация", категорични са от АЕЖ - България.

Новата зала на депутатите: европейска, ама не съвсем

Ограничения на достъпа на журналисти до народните представители бяха въведени и в предишната сграда на Народното събрание заради противоепидемичните мерки. 

АЕЖ – България е на мнение, че създадената организация за защита на здравето на работещите в парламента трябва да бъде такава, че да не нарушава правото на достъп до информация и прозрачността в работата на тази институция. "От ключово значение е и дали има добри условия за работата на журналистите, дали работят климатична и отоплителна система, дали получават добър звук от пленарната зала, и дали е осигурен интернет и добри възможности за предаване на информация, което също е съществено за професионалните ангажименти на медиите", се казва още в позицията.

Асоциацията на европейските журналисти у нас категорично заявява, че сграда, в която медиите са натикани в изолатор, би могла да бъде Партиен дом, но не и Народно събрание на една демократична държава. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама