ВМРО и ВОЛЯ все пак подкрепиха ГЕРБ, внесоха проекта за нова конституция

16:22, 02 сеп 20 / Политика 25 3956 Шрифт:
Автор:

ГЕРБ и ВМРО постигнаха съгласие за проекта за нова конституция, който е претърпял промени. Написан е преамбюл по настояване на „Обединените патриоти”. Това обявиха на брифинг в Народното събрание председателите на двете парламентарни групи Даниела Дариткова и Искрен Веселинов.

В късния следобед от ГЕРБ разпространиха информация, че проектът е внесен в деловодството на парламента. 

"Имаме необходимите гласове за внасяне на проект за решение за свикване на Велико народно събрание (ВНС) и проект на нова конституция – така, както са изискванията на действащата Конституция", заяви по-рано Дариткова и допълни, че са събрани 127 подписа - ГЕРБ, "Обединени патриоти", няколко народни представители от Воля и нечленуващи в група.

"През следващите два месеца ние ще организираме поредица от обществени дискусии, експертни такива и ще търсим съгласие. Надявам се, че това, което ще се чуе като диалог може да разубеди част от тези, които първоначално са заявили, че няма да подкрепят проекта", заяви Дариткова.

В преамбюла са включени основните принципи на държавността, подробно описание на герба, облекчени условия за добиване на българско гражданство на сънародниците ни зад граница и записване на текст, че гласуването е дълг на всеки гражданин.

Обсъдена е евентуална подкрепа на ГЕРБ за идеята на ВМРО да бъде проведен референдум за предложенията на Красимир Каракачанов, които не са залегнали в проекта за нова Конституция - въвеждане на образователен ценз за гласуване, разширяване правомощията на президента със законодателна инициатива и внасяне на вот на недоверие и задължителна наборна служба.

"Така българските граждани сами ще заявят желаят ли тези промени. Смятам, че над 2/3 от тях ще подкрепят и образователния ценз за гласуване, и наборната военна служба", и допълнителни правомощия на президента. Глас народен, глас Божий. Тръгваме с ГЕРБ към Велико народно събрание, за което смятаме, че дължим на българите", каза Искрен Веселинов от ВМРО.

Вчера вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов беше категоричен, че партията няма да прави компромис със своите предложения за нова конституция. И заплашиха, че при отказ да бъдат приети техните шест искания, те няма да се подпишат под проекта. Ден по-късно няма и помен от острия тон. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама