Изборните поправки на ГЕРБ са в крещящо противоречие на демократичните стандарти

10:27, 03 сеп 20 / Политика 25 1593 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Изборните поправки на ГЕРБ са необмислени, противоречиви, създаващи рискове и в крещящо противоречие с международните стандарти за провеждане на честни и демократични избори. Това се посочва в отворено писмо на асоциация „Прозрачност без граници“, която наблюдава изборния процес от 2001 г.

Правната комисия подкрепи ГЕРБ, машинното гласуване няма да е задължително

Според организацията голяма част от предложените промени не само не отговарят на проблемите в изборния процес в страната, но създават условия за допълнително компрометиране на изборите, за хаос в действията на институциите и за разрушаване на остатъците от обществено доверие към демократичния процес в страната.



Ето какво от асоциацията считат за неприемливо:

  • Избирателната система за Велико народно събрание се променя в механично смесена, като дори не е посочено дали мажоритарният избор се провежда в един или в два тура, с всички негативни последици от това – намаляване на представителността на учредителната власт в страната, създаване на непреодолими бариери за влизане в парламента пред малки партии, нововъзникнали партии и независими кандидати.

  • Условията за определяне на броя на мандатите са необмислени, дискриминационни и невъзможни за изпълнение: в многомандатните райони ще се използват неактуални данни за броя на жителите от 2011 г., които ще доведат до намаляване броя на мандатите в големите градове, а в едномандатните райони с мажоритарен избор са неизпълними от математическа гледна точка и не осигуряват възможност за гласуване на българите, живеещи в чужбина.

  • Промените в избирателната система и в границите на районите една година преди провеждането на избори противоречат на международните стандарти на Съвета на Европа, както и на чл. 10 от Конституцията на Република България, която осигурява равно избирателно право, включително правото на избирателите, живеещи в чужбина, да гласуват за кандидати в едномандатни райони.

  • Идеите за видеонаблюдение в секциите противоречат на чл. 10 от Конституцията, която гарантира тайна на вота, и на международните стандарти на Съвета на Европа.

  • Удължаването на изборния ден до 48 часа създава рискове от злоупотреби с изборните книжа, организационен хаос и оказване на натиск върху избирателите в тъмната част на денонощието между двата дни. Не са съобразени редица въпроси, сред които: кой съхранява изборните книжа презнощта; ще бъдат ли в състояние членовете на секционните комисии да работят 48 часа и след това да преброят коректно бюлетините и да попълнят без грешки протоколите; ще се наложат ли промени в състава на комисиите през втория  ден поради умора и отказ на членове на комисии; какво ще е отражението върху мащабите на купения и контролирания вот, особено при възможността за оказване на натиск върху избирателите в тъмната част на денонощието между двата изборни дни.

  • Идеите за увеличаване на прага за валидност на преференциите до ниво, което обезсмисля предпочитанията на избирателите и намалява тяхната роля при избора на народни представители.

  • Запазването на едновременното гласуване с хартиени бюлетини и с електронни машини, което обезсмисля въвеждането на машини за гласуване и ще затрудни работата на секционните комисии, вместо да я улесни. Не по- маловажно е, че паралелното използване на двете технологии за гласуване и отчитане на изборните резултати увеличава риска от грешки при попълването на протоколите, тъй комисиите ще продължат да обработват ръчно два масива от информация – електронен и хартиен и които трябва да се съвместят.

  • Ограничаването на правомощията на ЦИК да упражнява контрол върху изработването на софтуера и хардуера на машините за гласуване, поради премахването на правомощието й да дава задължителни указания на изпълнителите на машинното гласуване.

  • Премахването на възможността наблюдателите да извършват проверка на системата за машинно гласуване, която съществуваше до този момент в Изборния кодекс, като по този начин на практика се ограничава възможността за граждански контрол и създаване на доверие в този компонент от изборния процес.

  • Опростяването на съдържанието на протоколите, което заличава публичността на важни данни (например брой на неизползвани и недействителни бюлетини), които имат важно значение за прозрачността на изборния процес и служат като бариера срещу манипулации при отчитане на изборните резултати.

Председателят на ЦИК подаде оставка

„Прозрачност без граници“ призовава народните представители да бъдат на висотата на заеманата позиция и да подходят отговорно към приемането на промени в закона, който урежда правилата за избор на базисните демократични институции на страната.

Организацията е на мнение, че промените в изборното законодателство трябва да се извършват в спокойна обстановка, въз основа на експертна дискусия и на постигнат широк политически консенсус.

Те са категорични, че българското общество се нуждае не от създаване на нови проблеми, а от решаване на съществуващите такива в изборния процес и от повишаване на доверието в политическите субекти.

На свой ред от асоциацията обръща внимание върху необходимостта от:

  • Създаване на избирателен регистър с точни данни за избирателите по настоящ адрес.

  • Адекватни правила за избор и обучение на  членовете на секционните комисии.

  • Създаването на регионални преброителни центрове, които да отчитат  изборните резултати.

  • Създаване на  условия за гласуване на граждани, които са под карантина заради Covid-19.

  • Разширяване на безплатния достъп до обществените медии за участниците в изборите, което да компенсира противоепидемичните ограничения при масови предизборни мероприятия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама