Цветан Цветанов: Служебен кабинет би могъл да проведе честни избори

16:55, 03 сеп 20 / Политика 25 2036 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Ситуацията, в която се намира страната - институционална и политическа криза, води до тежко противопоставяне. На вчерашните протести имаше определени групи, които бяха и провокатори, създадоха друго усещане за протеста. Целта беше да се неглижира демократичната общност на образованите, на хората, които искат промяна и на хората, които са излезли спонтанно и искат да подкрепят справедливостта и промяната на ситуацията, която има днес в държавата. Това каза пред БНР Цветан Цветанов, бивш заместник-председател на ГЕРБ и председател на Управителния съвет на Евроатлантическия център за сигурност.

По думите му полициятае трябвало индивидуално да изведе от протеста провокаторите и по този начин да се отслаби напрежението. "Трябваше да има изпреварваща информация за подобни групи от хора, които ще отидат и ще участват в този протест, защото те в никакъв случай нямаше да изразят своите демократични възгледи по начин, по който го правят интелигентните, образованите и младите хора на протеста, коментира Цветанов.

"Управляващите са в най-благоприятната ситуация от създалата се вчера ескалация на напрежението, защото и днес виждаме позицията на българския парламент и категоричността да не се подава оставка. Тези безредици, които станаха снощи, са достатъчно силен мотив да се запази стабилността на страната", допълни Цветан Цветанов.

Цветанов смята, че с обръщението си към депутатите президентът е показал, че няма да има диалог, а демонстрацията, която е направило управляващото мнозинство, напускайки пленарната зала, показва, че и те ще използват същия подход спрямо президентската институция.

"Това е основната цел на днешното управляващото мнозинство и на статуквото - запазване на властта в рамките на този парламент, изкарване на пълен мандат на правителството в рамките на този парламент и провеждане на редовните избори от сегашното управление", подчерта Цветанов.

"Да се променя Изборния кодекс 3-4 месеца преди провеждането на редовни избори е голяма грешка, защото изпълнителната власт не успява да изпълни ангажиментите си за гарантиране на изборния процес, особено с машинното гласуване", каза още Цветан Цветанов. "Затова винаги в 12 без 5 искат да променят изборното законодателство, за да се оправдаят с някакви други технически проблеми."

Това, което в момента витае в обществото и е оценка на демократично мислещите граждани според Цветанов е, че доверието в легитимността на сегашната власт и доверието в легитимността на правителството да проведе честни избори с всеки изминал ден намалява.

Той заяви, че има притеснения за честността на изборния процес.

"Затова трябва да има някаква гаранция, че изборният процес ще бъде честен, ще бъде прозрачен и може би затова действително един служебен кабинет би могъл да проведе едни честни избори, или поне по-честни от тези, които биха могли да бъдат проведени сега. Усещането е такова в обществото, на база тази ескалация и пазенето на властта на всяка цена".

"Заявените позиции на БСП и ДПС правят невъзможно да има консенсус за нова конституция и свикване на Велико народно събрание", посочи Цветанов.

"За всички стана ясно, че всичко това, което се прави в момента, то е само за да се отклони вниманието, да се удържи мандата и да се стигне до провеждането на редовни избори в този кабинет и с условията, които те искат да наложат", каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама