Ще строят детски градини в терени с по-малка площ и неправилна форма

14:16, 04 сеп 20 / София 25 2364 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Детски градини в София вече ще могат да се строят в терени с по-малка площ и неправилна форма, а съществуващите парцели на детски заведения ще могат да се използват пълноценно за разширението на сгради. Това съобщи кмет Йорданка Фандъкова в профила си във Facebook, след като предложените от нея промени в Наредбата с изисквания за сградите за образование е подписана от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и е публикувана в Държавен вестник. 

Скандал с детските градини в София: Родители сигнализират, че изчезват свободни места преди класирането

"В град като София, където свободни големи терени вече почти няма, трябва да можем да използваме ефективно както по-големите дворове на градините, така и по-малките общински терени. Намалените разстояния ще се допускат с мотивирано решение на общинските съвети, за което вярвам, че в София ще има обща политическа воля", написа Фандъкова. 

Детски градини и ясли ще могат да се изграждат на първите етажи на съществуващи и новопроектирани сгради, които имат друго предназначение. При тях се гарантира както отделен вход за децата, така и всички изисквания за добра и сигурна среда за децата. Регламентира се броят на детските площадки – по една самостоятелна за всяка група.

По настояване на Фандъкова - за по-голяма сигурност на децата, се увеличава височината на оградите – досега те бяха максимум 1,6 м, а сега изискването е 1,6 м да е минималната височина на оградата. 

"В момента довършваме новата три годишна програма за строителство на нови детски градини и ясли в София. Със строителството ще разкрием над 180 нови групи, а благодарение на промените, ще можем да ги увеличим. Целта ни е до 3 години да осигурим места за всички деца над 3 годишна възраст и да разширим чувствително местата в яслите", заяви още Фандъкова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама