Според проф. Лъчезар Аврамов властта опитва да компрометира протестите

15:24, 04 сеп 20 / Политика 25 2364 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Не случва нищо, което не се очакваше. Аз така си представях, че ще се развият нещата още преди месеци. В началото мирни протести, след това имитация на властта, че ги търпи, а след това следват опити да бъдат компрометирани. Особено, след като видях снимките на полицаи без обозначителни знаци, с метални боксов и т.н. Наблюдавах и как два часа ги замерят с бомбички и се чака подходящият момент. Очевидно е, че всичко това си е една манипулация. Това заяви пред БГНЕС проф. Лъчезар Аврамов, учен и дългогодишен ръководител на Института по електроника на БАН.

Коментирайки гражданското недоволство и ескалацията на напрежението по време на протестите на 2 септември, когато пострадаха множество граждани и служители на реда, проф. Аврамов подчерта, че полицията е могла да разграничи провокаторите от мирно протестиращите.

Осман Октай: Борисов се страхува да не бъдат осветени други негови зависимости

„За мен няма абсолютно нищо неясно в цялата история. Елементарно е. Цели се точно това, което се случи. Аз се съмнявам обаче, че крайният резултат ще бъде търсеният, защото обективните настроения на хората няма да позволят по този начин да се прекъснат протестите“, смята проф. Аврамов.

Според него гражданската енергия и недоволство няма да стихне. „Очаквам да се разрасне, тъй като през хубавото лято протестиращите са по морални причини. На есен ще излязат и всички онези, действително притиснати от безработица и други проблеми. Аз лично очаквам, че това правителство ще си подаде оставката много безславно. Всеки ден е загубен ден за всички“, прогнозира професорът.

Той е категоричен, че са съвсем нормални аргументите на властта, че всичко се решава единствено на избори, които определят като единствения демократичен способ. „Да, ние знаем, че и Хитлер е избран по демократичен начин. Това са си доводи на всяка власт, колкото и да е компрометирана“, коментира проф. Аврамов и продължи: „Особено този фарс с новата конституция, написана от хора, които не са чели настоящата, са действително ходове примитивни, на нивото на авторите си. В края на краищата властта ще се разпадне, само че с много по-тежки последици“.

Марешки подписал конституцията на ГЕРБ, без да я е чел

„Тези, които управляват и упражняват властта, всъщност не разбират от наука и образование. Освен това се установи и една порочна система на отрицателен подбор. Интелигенти и културни хора, които със себе си носят доводи за развитието на културата и образованието, не намират позиции, защото са чуждо тяло. В момента геостратегическото ни положение е такова, че консумираме само негативите от него. Попаднали сме в едно безвремие между европейската, руската, турската цивилизация. България е малка държава и никой не гледа сериозно на нея, а такива държави зависят много по-силно от собственото си управление. Когато то е в ръцете на ограничени хора, тогава държавата потъва. Аз много добре си спомням, че когато през 2005-06 г., говорейки за присъединяването ни към ВС в пакет с Румъния, ние силно се оплаквахме, че не трябва да ни закачват за северната ни съседка, защото тя е изостанала държава и ще ни забави в процесите на интеграция. Какво се оказа сега? Ние сме далеч зад Румъния по всички параметри – ниво на живот, развитие на науката и т.н. Резултатите са от управлението. Има една хубава теория за конкурентното предимство на нациите, развита от един американски професор в Харвард – Майкъл Портър, който казва, че лошото управление води до негативни резултати, по-лоши от война. Свидетели сме именно на това. България по всички показатели – качество и продължителност на живот, демографска ситуация и други, е в по-лошо състояние, отколкото ако беше минала една война като в Косово“, смята той.

„Аз не съм дълбок песимист, но оптимизмът ми се изчерпва, защото като се отървем от тази полуграмотна управленска прослойка, ще останем само да си ближем раните“, завърши коментара си проф. Лъчезар Аврамов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама