За последния месец са събрани над 50 тона стари пестициди

16:26, 04 сеп 20 25 1887 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

„През последния месец сме събрали 50-60 тона стари пестициди в цялата страна“, съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той провери хода на започнала акция по разчистване на склад с негодни за употреба препарати за растителна защита в Елхово.

Димитров обясни, че на някои от местата се налага да се копае, тъй като пестицидите са заровени, някои са в бетонни резервоари, засипани с цимент или земя. Други са в складове, които са полуразрушени. Според него най-опасни са тези, които са на територията на бившите селскостопански летища, защото са с висока концентрация.

Откриха опасни пестициди в склад без покрив в село Яворово

„Препаратите са изключително опасни, правени са през 60-те години, не отговарят на никакви стандарти и са много вредни и канцерогенни. Тях ги изваждаме с приоритет. Притесняваме се, защото са в ръждясали бидони на по 40 години и скъсани чували. Сега трябва да се извадят, преопаковат, складират и да бъдат изнесени за обезвреждане в чужбина“, каза министър Димитров.

Той припомни, че през миналата година 3 700 тона стари пестициди са унищожени по българо-швейцарската програма. Тази година процесът продължава и ако бъде осигурен достатъчен финансов ресурс се очаква в рамките на година и половина-две да може да се изчисти всичко, уточняват от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Днешната акция в село Елхово е в изпълнение на указания на прокурор Явор Димитров от Върховна административна прокуратура (ВАП) за незабавно изчистване на обекта поради опасност от замърсяване на вододайна зона. Във връзка с това министър Димитров е създал организация за незабавно изпълнение на указанията на прокурора. В акцията участва директорът на дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в МОСВ Славея Стоянова, експерти от РИОСВ Стара Загора и от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Дейността се извършва от подразделение на френска фирма, специализирана в управлението на опасни отпадъци и  разполага с апаратура, която прави експресен анализ и на място се определя какъв е типът на пестицидите и как по-безопасно да бъдат третирани.

Акцията е разпоредена от министър Димитров във връзка с постъпило искане от областния управител на Стара Загора до зам.-главен прокурор Десислава Пиронева от ВАП за съдействие в дейностите по премахване и обезвреждане на нерегламентирано съхранявани негодни за употреба препарати за растителна защита в с. Елхово, тъй като складът там е оценен като рисков.

По-късно министър Димитров провери и изпълнението по почистването на пестициди в два склада в старозагорското село Яворово, които бяха разкрити в края на август. Той е констатирал, че в населеното място старите пестициди от двата склада вече са изчистени и преопаковани.

Обектите са част от започналите поредицата проверки, разпоредени със заповед на министър Димитров на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейновите дирекции на складовете за съхраняване на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност. Разпореждането на министъра е те да бъдат оценени в зависимост от потенциалния  риск от замърсяване на повърхностните, подземните води и почвите и да бъде осигурено безопасното съхранение на препаратите до окончателното им обезвреждане, заявяват от Министерството на околната среда и водите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама