Д-р Виктор Серафимов: Избори за ВНС вероятно няма да има, Борисов просто печели още няколко месеца

13:00, 05 сеп 20 / Политика 25 3451 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Политическият сезон започна на 2 септември, като в рамките на тази седмица управляващото мнозинство успя да събере нужните 120 подписа, за да внесе в Народното събрание проекта на ГЕРБ за нова конституция.

TOPNOVINI.BG потърси д-р Виктор Серафимов за коментар на събитията и анализ на последиците от формалното стартиране на конституционната процедура по разглеждане на проекта.


Изненада ли са събраните 120 подписа под предложението на ГЕРБ за нова конституция?


Не бих казал, че изненадата е голяма. В момента, в който управляващото мнозинство обяви намерението си да представи проект за нова конституция, навярно са им били ясни изискванията спрямо тази процедура. Право на инициатива за това имат президентът и най-малко 1/2 от народните представители. С други думи, малко вероятно е управляващото мнозинство да обяви публично, че ще представи проект за нова конституция, без да си даде сметка, че парламентарните групи на ГЕРБ и Обединените патриоти разполагат с общо 116 народни представители. Неминуемо са имали яснота, че имат нужда от още най-малко 4 гласа. Фактът, че имат подкрепа от парламентарната група на "Воля" и от някои независими депутати показва, че събирането на нужните гласове е било по-скоро формалност.


Каква всъщност е конституционната процедура след внасянето на проекта на ГЕРБ?


Действащата Конституция има ясни разпоредби, които регулират целия процес. Предложението за нова конституция е внесено на 2 септември. Народните представители имат на разположение срок от два месеца, в който да осмислят текста. Едва след изтичането на тези два месеца - на втори ноември могат да започнат обсъждане, което да продължи до три месеца. Така целият процес трябва да приключи най-късно на 2 февруари следващата година.


При всички положения, обсъждането ще приключи с гласуване дали да бъдат проведени избори за Велико народно събрание. Конституционната логика в случая е, че трябва да има широко съгласие за необходимостта от промяна на обществения договор, за да се пристъпи към тази стъпка. От тази гледна точка, Конституцията изисква съгласието на най-малко 2/3 от народните представители. Така, ако не се съберат 160 народни представители, които да подкрепят предложението, избори за Велико народно събрание не се провеждат, а всички обсъждания на предложения проект за нова конституция остават безпредметни.


Смятате ли, че това ще се случи и ще станем свидетели на Второ Велико народно събрание, което да разгледа внесения проект?


За да стане това са нужни гласовете на не по-малко от 160 народни представители. БСП и ДПС публично обявиха, че няма да подкрепят такова предложение при никакви условия, а двете политически сили разполагат с общо 103 народни представители. Това означава, че ако всички останали депутати подкрепят предложението на ГЕРБ ще има общо 137 гласа. Мнозинството от 2/3 остава далечно и непосилно. От тази гледна точка, ако БСП и ДПС запазят сегашните си позиции, избори за Велико народно събрание няма да има. Ако такива избори не бъдат проведени, проектът за Конституция на ГЕРБ ще остане в историята като нероден Петко - поражда много разговори и малко реални последици.


Защо тогава се прави този опит за конституционна реформа?


Трудно е да се каже какви са мотивите на управляващото мнозинство, тъй като има много спекулации по темата. Можем да предположим, че БСП и ДПС ще блокират възможността за събиране на мнозинство от 2/3, а това ще направи опита за приемане на нова конституция изцяло негоден.


Тези действия на опозицията едва ли ще бъдат неочаквани за някого - в това число - за управляващото мнозинство. Остава, обаче, удобната възможност да се избягва темата за подаване на оставка на кабинета, докато трае конституционният дебат. Напълно възможно е това да бъде просто опит за запазване на статуквото до изкарване на целия мандат на настоящото правителство. Процедурата ще приключи през февруари догодина - едва месец преди редовните избори за Обикновено народно събрание.

TOPNOVINI ПИТА: Каква трябва да е новата конституция?


Така или иначе, към момента няма промени в обществено-политическия живот на страната, които да налагат приемането на изцяло нова Конституция. С вкарването на темата за приемане на нова Конституция и с необходимите дебати по темата, Борисов вероятно ще успее да спечели още няколко финални месеца за третия си кабинет.

Дали целта ще бъде да се бави процедурата - ще разберем най-рано през ноември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама