Съзнанието ни щади от лоши спомени

21:35, 08 сеп 20 / Любопитно 25 2174 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Човешкият мозък запазва не само положително, както обикновено се смята. "Отрицателното също се помни, но е блокирано от защитни функции", каза Рустем Гайфутдинов, доцент в Катедрата по неврология, неврохирургия и медицинска генетика в Казанския медицински университет.

Отрицателните спомени, както и положителните, остават с човека през целия му живот, но достъпът до тях е ограничен от защитните механизми на мозъка. "Поради това изглежда, че в паметта остават само светли моменти. Ако негативният ретроспект беше постоянно достъпен за човек, това би представлявало заплаха за живота му", казва Гайфутдинов.

"Човешкото съзнание има такива механизми, които ни пазят от негативизъм. Ако постоянно сме в негативизъм и преживявания, това няма да удължи живота и няма да ни направи успешни. В моменти на негативни преживявания човек е уязвим във всички отношения. Мозъкът е осигурил защитни механизми, за да не се фиксира върху негативното, а да премине към положителното, към оптимистичното, за да продължи да живее. Това е свойство на съзнанието, способността му да оцелява. Това е адаптивен механизъм", обясни неврологът.

Доказателството, че отрицателните спомени не се изтриват, а просто се скриват, е дело на съдебни лекари. Рустем Гайфутдинов уверява, че ако опитате, можете да запомните абсолютно всичко.

"Човек пази всичко. Има специални практики, които се използват в съдебната медицина, когато човек може да бъде накаран да запомни всичко. Човек може да запомни подробности, детайли, зрителни и слухови усещания, както и всички телесни усещания. Всичко това е ясно записано в главата", каза неврологът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама