Организации сигнализират за липсата на мерки по пътна безопасност в София

09:50, 09 сеп 20 / София 25 1742 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Граждански и експертни организации изпратиха днес отворено писмо до Йорданка Фандъкова, в което сезираха кмета за неработещия Консултативен съвет по пътна безопасност, създаден преди две години.

Припомняме, че целта на Съвета бе да се обединят силите и знанията на неправителствените организации и експерти с представители на Столичната община, и да се работи последователно за подобряване на пътната безопасност и намаляване на инцидентите и жертвите по софийските улици. 

В отвореното писмо до кмета, подписано от Спаси София, Сдружение Велоеволюция и Съюза на урбанистите на България, се посочват многобройните дефицити на работата на Съвета, породени от липсата на ангажимент на представителите на Столичната община за изпълняване на договорените по време на заседанията мерки, липсата на данни от страна на Пътна полиция и нередовните заседания.

“Искаме ясно да заявим, че съществуването на Консултативния съвет по пътна безопасност в този си вид е безсмислено и безрезултатно. Въпреки ентусиазма и желанието на участващите организации и експерти, след почти двугодишна работа, констатираме сериозни недостатъци, които допринасят за липсата на реални резултати за гражданите и пътната безопасност.” - казва Андрей Зографски от Спаси София. 

Организациите заявяват, че липсва реализация на представените и обсъдени идеи за повишаване на пътната безопасност. Голяма част от направените от организациите предложения не са реализирани, а напредъкът е минимален – в рамките на две години са реализирани едва две предложения и са изготвени едва два проекта, чиято реализация е замразена. “Въпреки многократните настоявания за предоставяне на писмен анализ за несвършените задачи, които Съветът си е поставил, такъв упорито не се предоставя. Изключително демотивиращо е организациите да продължат да разработват подробни предложения за подобрения, без да има обратна връзка защо предишните не са били реализирани.” - споделя Радостина Петрова от Велоеволюция.

Експертите настояват кметът Фандъкова да предприеме спешни промени в работата на Съвета, както и значително да се увеличи ангажимента на представителите на Общината в процеса. “Необходимо е да бъдат предоставени актуални и исторически данни от страна на Пътна полиция за ПТП-та в София, да бъде изготвена Годишна оперативна програма с конкретни мерки за пътната безопасност, а ресорните заместик-кметове и подчинените им директори активно да се включват в работата. Няма да молим Общината да вършим нейната работа, нашето присъствие в Съвета е доброволно!” - категоричен е Васил Маджирски, зам. председател на Съюза на урбанистите в България. 

В случай, че недостатъците не бъдат отстранени и представителите на Общината не се ангажират сериозно с пътната безопасност в София, организациите са готови да преразгледат присъствието си в този Съвет, включително и с аргументирана позиция и оценка за работата му пред медиите и обществеността. 

Агресия на пътя: Шофьор на градския транспорт се саморазправя с чук в ръка

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама