Ако гласувахме днес: В парламента влизат ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“, ДПС и „Демократична България“

10:47, 10 сеп 20 / Политика 25 1754 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Към днешна дата пет партии са сигурни участници в следващия парламент, показват данните от Националното представително проучване на „Тренд“. Това са ГЕРБ (23.8%), БСП (23.4%), „Има такъв народ“ (15.9%), ДПС (10.4%) и „Демократична България“ (9.9%). Формацията около Мая Манолова и „Обединени патриоти“ запазват шансове за представителство в следващото Народно събрание.

47% твърдят, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37% са на обратното мнение.

Според проучване на Галъп - 58% от българите искат оставка на правителството

62% от анкетираните подкрепят протестите, а 30% не ги. 42% смятат, че те няма да доведат до оставка на правителството, а една трета, че ще доведат.  Мнозинството от интервюираните (55%) не подкрепят блокирането на ключови кръстовища от протестиращи, а 35% ги подкрепят.

Темата за нова конституция по-скоро е чужда на българите. На въпрос има или няма нужда да се приема нова конституция на България, над една трета отговарят с „не знам/не мога да преценя“. 29% са на мнение, че има нужда от нова конституция, а 37%, че няма.

Несъмнено най-сериозна подкрепа (83%) събира предложението за намаляване на броя на народните представители от 240 на 120. Другата промяна, която събира висока подкрепа, е намаляването на мандатите на „тримата големи“ в съдебната система от 7 на 5 години, като 72% подкрепят, а 7% не подкрепят тази промяна.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:33, 11 сеп 20

Аз залагам на коалиция между ГЕРБ, Има такъв народ и ДБ, и трите партии са готови на всичко само и само да са във властта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама