Радев: Инициативата „Три морета“ трябва да се утвърди като инструмент за реално сближаване в Европа

13:19, 11 сеп 20 / Политика 25 2457 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Регионалната инициатива „Три морета“ трябва да се утвърди като инструмент за реално социално и икономическо сближаване в Европа. Духът на тази платформа за сътрудничество е да насърчи условията за свързаност и просперитет на страните между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес с посланиците у нас на 12-те държави, които участват в инициативата „Три морета“, и с представители на държавите-наблюдатели във формата. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

ЕАЦС приветства включването на България във фонда на Инициативата „Три морета“

Българският държавен глава отбеляза, че за пълноценното и ефективно развитие на „Три морета“ е важно всички страни от формата да допринесат за инвестиционния фонд на инициативата, който ще финансира изграждането на съвместните регионални проекти. „Включването във фонда показва, че участниците отдават значение на платформата, и е положителен знак към бизнеса и инвеститорите в региона“, заяви Румен Радев.

По думите му, е необходимо да се изработят ясни и конкретни критерии и правила за приоритетите на формата „Три морета“.

"Инициативата е фокусирана върху бъдещето на региона, затова е необходимо да създадем условия и за приобщаването на младите хора, да чуем техния глас и идеите им за развитието на Европа", заяви още президентът Радев. Държавният глава подчерта, че без научна и образователна свързаност между европейските страни е невъзможно устойчиво социално и икономическо сближаване.

На фона на ескалацията на протестите Борисов раздаде милиони

По време на разговора беше обсъдена перспективата следващата година България да бъде домакин на платформата „Три морета“. Участниците в срещата дадоха висока оценка на Естония, която тази година в условията на пандемия е домакин на инициативата.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама