Фандъкова: До 3 години да има място за всяко дете в детската градина

14:07, 11 сеп 20 / София 25 2260 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

До 3 години за всяко дете, над 3-годишна възраст, да има място в детска градина в София и да увеличаваме местата в яслените групи. Тази амбиция си е поставила общината, заяви кметът на града Йорданка Фандъкова, по време на представянето нареновираните автобуси до Витоша.

Столичният кмет заяви, че предстои да внесе нова тригодишна програма на кметството за строителството на детски градини. Тя коментира и новите компенсации за децата, останали извън градини.

"Беше намерено решение, без да се ангажира финансово общината, за да може да използваме тези средства за строителство. Резонно родители да бъдат компенсирани, но по-важно е да ускорим отварянето на нови места, за да могат да посещават детските градини. За това си разделихме задачите. След влизане на промените в Закона за училищното и предучилищно образование държавата ще определи начина, по който да бъдат отпускани тези компенсации, а ние продължаваме изключително интензивно и усилено да строим", заяви Фандъкова и добави, че районните кметове вече са мобилизирани да търсят терени за изграждане на детски градини с парите, отпуснати от държавата.

Кметът увери, че училищата и детските градини са готови да посрещнат децата на 15 септември и в тях ще се прилагат всички мерки за сигурност.

„Нашият ангажимент е финансово да подпомагаме училища, които имат проблеми – било то с топлата вода или някакви материали. Най-важна е организацията, която правят директорите“, коментира тя.

Ще строят детски градини в терени с по-малка площ и неправилна форма

Йорданка Фандъкова е  възложила да се обновят всички пешеходните пътеки при училищата и детските градини преди 15 септември, както и да се измият училищните дворове, а СДВР да разпредели екипи, така че да се гарантира безопасността на децата.

Фандъкова призова шофьорите да бъдат внимателни, защото на 15 септември се очаква увеличение на трафика и да пазят децата на пътя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама